Dalsze losy forum
Dalsze losy forum
Panowie. Nadszedł kolejny rok, a z nim kolejne opłaty. Jak to z cenami bywa, również i tutaj należy spodziewać się dużo drożej niż w latach poprzednich. Prezes szacuje, że będzie to w granicach 1300-1500 zł, więc jest się nad czym zastanowić. Pytanie brzmi- co dalej, płacimy, czy rezygnujemy z forum? Czasu mamy niewiele. Do 20 kwietnia trzeba zapłacić za SSL, około 200zł. To najmniejsza z opłat. W kolejnych miesiącach przyjdą faktury z hosting i domenę.
Decyzje pozostawiam Wam i mam nadzieje, że podejmiecie tę jedyną i słuszną. Napiszcie co o tym myślicie.
Decyzje pozostawiam Wam i mam nadzieje, że podejmiecie tę jedyną i słuszną. Napiszcie co o tym myślicie.
...
Re: Dalsze losy forum
Ja jestem oczywiście i niezmiennie za utrzymaniem forum i zgłaszam gotowość do złożenia się na opłaty. Mam jednak nadzieje, że znajdzie się przynajmniej 10 osób myślących podobnie do mnie 

Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
-
Ode mnie też parę groszy pójdzie
ATM 20", Askar 140/azeq6gt i kilka innych drobiazgów.
Ja jestem za rezygnacją, w tym roku nie dorzucę się też niestety do opłat...
-
Ja jestem za utrzymaniem, ale musi się zebrać tak jak podał Marek, ok 10 osób.
Wiec do dzieła
Wiec do dzieła

pogodnego nieba!
Też chętnie się dołożę.
16" made by Piotrek K, MAK Orion 180 Heq5, SW 120/900 ed
okulary:Pentax XW 30/23/20/16,5/14/10/7/5,ES 9 100°, TS 13 100°, APM 20 100°, Fujiyama 25/18/12,5/9/6
filtry:Lumicon OIII/UHC/H-ß/DeepSky/Comet,Baader H-ß
Bino:APM 40x110ed/16x70ed,Helios 22x85
okulary:Pentax XW 30/23/20/16,5/14/10/7/5,ES 9 100°, TS 13 100°, APM 20 100°, Fujiyama 25/18/12,5/9/6
filtry:Lumicon OIII/UHC/H-ß/DeepSky/Comet,Baader H-ß
Bino:APM 40x110ed/16x70ed,Helios 22x85
Też się dołożę.
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
No to jest nas siedmiu. Poczekajmy zatem jeszcze kilka dni; być może ktoś jeszcze dołączy tak, żeby choćby te min 10 osób jak zaznaczył Marek się znalazło.
...
Przy tej okazji proponuję aby się zastanowić komu mógłbym przekazać konto (zrobić e-cesje) hostingu, domeny i SSL? Czy jest ktoś chętny?
Ja oczywiście dorzucę się ile trzeba i jestem za tym by forum utrzymać.
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
- Midnight9999
Hej, a jak widzicie przyszłość tego forum nie pod kątem finansowym ale samego rozwoju? Obecnie sytuacja wygląda tak, że jest trzymane tak dla tych starych, cennych informacji, postów nowych jest bardzo malutko. Kiedy tu dołączałem kilka lat temu były bardzo aktywne tematy dotyczące spotkań astronomicznych, relacji obserwacyjnych, sprzętu itp. teraz tego nie ma- robił to Setaarius, który z tego co tu czytam rezygnuje.
Mi się wydaje, że jeśli ma to pozostać w obecnej formie tj. utrzymania tej wiedzy po prostu to warto byłoby to zamienić w taką stronę po prostu, bez forum. Byłoby to chyba dużo tańsze w utrzymaniu.
Drugą opcją jest powrót forum do dawnej działalności, dążenie do regularnie dopisujących się członków, utrzymywanie nowych tematów, przede wszystkim budowanie bazy użytkowników chętnych na wyjazdy i umawianie się tutaj i w tym towarzystwie. Ustawić nowe miejsca na spotkania lub reaktywować stare, pousuwać informacje nieaktualne tak by miało to ręce i nogi.
Ja z mojej strony w przypadku chęci budowy czegoś nowego deklaruje zaangażowanie finansowe i osobiste w posty itp, w obecnej formie i po prostu utrzymywaniu nie widzę sensu
Co o tym sądzicie?
Mi się wydaje, że jeśli ma to pozostać w obecnej formie tj. utrzymania tej wiedzy po prostu to warto byłoby to zamienić w taką stronę po prostu, bez forum. Byłoby to chyba dużo tańsze w utrzymaniu.
Drugą opcją jest powrót forum do dawnej działalności, dążenie do regularnie dopisujących się członków, utrzymywanie nowych tematów, przede wszystkim budowanie bazy użytkowników chętnych na wyjazdy i umawianie się tutaj i w tym towarzystwie. Ustawić nowe miejsca na spotkania lub reaktywować stare, pousuwać informacje nieaktualne tak by miało to ręce i nogi.
Ja z mojej strony w przypadku chęci budowy czegoś nowego deklaruje zaangażowanie finansowe i osobiste w posty itp, w obecnej formie i po prostu utrzymywaniu nie widzę sensu

Co o tym sądzicie?
Rzadko tutaj bywam ale też się dołożę. Pozdrawiam
Przepraszam za zwłokę, ale miałem ostatnio pod górkę. Od teraz już jestem znowu z Wami.
Ale reasumując, widzę, że chętni do utrzymania forum są, więc mam taką propozycję. Zapłaćmy za ten rok i zobaczymy jak wyjdzie. Jeżeli będzie jak dotychczas, wtedy w przyszłym roku rezygnujemy z niego. Jeżeli jednak jakimś cudem to ruszy na nowo, to będziemy mieli znowu w przyszłym roku rozkminę co dalej forum
Czyli rozumiem,że robimy trzy zrzutki. Na SLL, serwer i domenę. Dam znać jak tylko będziemy mieli kolejne faktury, wtedy standartowo podam numer konta i opłacamy.
Adam, więc może warto do tego wrócić? Sebastian rezygnuje, ale są inni. Ostatnie miesiące to posty moje i Marka w dziale astrofotografii, a nie wierzę, że nikt z Was nie obserwował, czy nie robił zdjęć. tylko chęci nie ma do napisania relacji. Ja od teraz jestem znowu w kraju i postaram się na nowo rozruszać dział foto. Liczę jednak także na jakieś wspólne spotkania i relacje z nich.Midnight9999 pisze: ↑21 kwie 2025, 21:52Kiedy tu dołączałem kilka lat temu były bardzo aktywne tematy dotyczące spotkań astronomicznych, relacji obserwacyjnych, sprzętu itp. teraz tego nie ma- robił to Setaarius, który z tego co tu czytam rezygnuje.
Ale reasumując, widzę, że chętni do utrzymania forum są, więc mam taką propozycję. Zapłaćmy za ten rok i zobaczymy jak wyjdzie. Jeżeli będzie jak dotychczas, wtedy w przyszłym roku rezygnujemy z niego. Jeżeli jednak jakimś cudem to ruszy na nowo, to będziemy mieli znowu w przyszłym roku rozkminę co dalej forum

Czyli rozumiem,że robimy trzy zrzutki. Na SLL, serwer i domenę. Dam znać jak tylko będziemy mieli kolejne faktury, wtedy standartowo podam numer konta i opłacamy.
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni