Cześć, zastanawiam się nad wymianą Canona 1100d, który pracuje z newtonem 200/1000 na Canona 6D. Czy korektor komy Baader MPCC Mark II poradzi sobie z pełną klatką czy lepiej zostać przy apsc?
Przy okazji drugie pytanko - ostatnio zastanawialiśmy się z Adamem jak to jest z kwestią liczby i długości palonych klatek - czy robiąc sesje mniejszej liczby długich klatek np. 300s oraz większej liczby krótszych np. 120s czy efekt końcowy będzie taki sam jeżeli sumaryczny czas naświetlania będzie w obu przypadkach taki sam?
Canon 6D i Newton 200/1000
Canon 6D i Newton 200/1000
Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Re: Canon 6D i Newton 200/1000
Tan korektor sobie nie poradzi z 6D, choć tragedii nie ma. Kiedyś robiłem takie testy i trzeba tylko obciąć troche boki. Resztę załatwi BXT
Co do drugiego pytania, to tu nie ma łatwo. To wszystko zależy od wielu czynników i nie ma tu złotego środka. Jakość nieba, jasność obiektu, z księżycem, czy bez i wiele innych tego typu. Ogólnie zasada jest prosta. O ile w Cmosach można palić krótkie klatki, o tyle w CCD lepiej palić dłuższe. Z canonem natomiast napiszę to tak, że jak mojego 6D poznałem na tyle, że wiem mniej więcej jak długie klatki mam palić w tym miejscu i z takim niebem. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz i jeżeli naklepiesz nawet tysiąc klatek, a obiekt się nie zarejestruje na pojedynczej klatce, to na stacku też go nie zobaczysz.

Co do drugiego pytania, to tu nie ma łatwo. To wszystko zależy od wielu czynników i nie ma tu złotego środka. Jakość nieba, jasność obiektu, z księżycem, czy bez i wiele innych tego typu. Ogólnie zasada jest prosta. O ile w Cmosach można palić krótkie klatki, o tyle w CCD lepiej palić dłuższe. Z canonem natomiast napiszę to tak, że jak mojego 6D poznałem na tyle, że wiem mniej więcej jak długie klatki mam palić w tym miejscu i z takim niebem. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz i jeżeli naklepiesz nawet tysiąc klatek, a obiekt się nie zarejestruje na pojedynczej klatce, to na stacku też go nie zobaczysz.
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni