Orion
Wykaz asteryzmów:
1. Liera D / Elloser 1
2. Metronom
3. Cyfra 37
4. Litera „S”
5. Lambda / Broń
6. Pas Oriona
Asteryzmy (Ori) Orion
- midimariusz
Asteryzmy (Ori) Orion
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2024, 12:40 przez midimariusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Mój blog
- midimariusz
Re: Asteryzmy (Ori) Orion
Liera D / Elloser 1
obszar: 21’
Jasność: 7 mag.
Gwiazda odniesienia: HD30770
Asteryzm łatwy do odnalezienia i dość ciekawy. Jedni uważają, że przedstawia literę "J", a inni, że "D". Mi osobiście przypomina połówkę Księżyca. Znajduje się mniej więcej w połowie drogi pomiędzy gwiazdami Tabit i Al Taj I.
obszar: 21’
Jasność: 7 mag.
Gwiazda odniesienia: HD30770
Asteryzm łatwy do odnalezienia i dość ciekawy. Jedni uważają, że przedstawia literę "J", a inni, że "D". Mi osobiście przypomina połówkę Księżyca. Znajduje się mniej więcej w połowie drogi pomiędzy gwiazdami Tabit i Al Taj I.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2024, 12:27 przez midimariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog
- midimariusz
Metronom
obszar: 17’
Jasność: 8 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO112673
Metronom - asteryzm składający się z 6 gwiazd. Łatwy do odnalezieni ponieważ znajduje się w pobliżu Bellatrix w odległości niecałego stopnia kierując się w stronę (łuku, zdobyczy) dłoni Oriona.
obszar: 17’
Jasność: 8 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO112673
Metronom - asteryzm składający się z 6 gwiazd. Łatwy do odnalezieni ponieważ znajduje się w pobliżu Bellatrix w odległości niecałego stopnia kierując się w stronę (łuku, zdobyczy) dłoni Oriona.
Mój blog
- midimariusz
Cyfra 37
obszar: 7’
Jasność: 6 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO95281
Asteryzm "37" czyli gromada NGC 2169, ma kształt przypominający cyfry "37". Łatwy do odnalezienia obiekt i warto na niego spojrzeć.
obszar: 7’
Jasność: 6 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO95281
Asteryzm "37" czyli gromada NGC 2169, ma kształt przypominający cyfry "37". Łatwy do odnalezienia obiekt i warto na niego spojrzeć.
Mój blog
- midimariusz
Litera „S”
obszar: 1.5 stopnia
Jasność: 1 mag.
Gwiazda odniesienia: 31 Ori
Asteryzm przypominający literę S. Znajduje się pomiędzy gwiazdami Epsilon i Delta Ori. Warto się tam wybrać bo Pas Oriona to ogólnie piękny rejon i bogaty w różne obiekty
obszar: 1.5 stopnia
Jasność: 1 mag.
Gwiazda odniesienia: 31 Ori
Asteryzm przypominający literę S. Znajduje się pomiędzy gwiazdami Epsilon i Delta Ori. Warto się tam wybrać bo Pas Oriona to ogólnie piękny rejon i bogaty w różne obiekty
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2024, 09:30 przez midimariusz, łącznie zmieniany 3 razy.
Mój blog
- midimariusz
Lambda / Broń
obszar: 50;
Jasność: 3.5 mag.
Gwiazda odniesienia: CR69
Asteryzm Lambda - Lambda ponieważ ma kształt Lambdy i jego częścią jest Lambda
czyli Lambda Ori. Meissa znajduje się na głowie Oriona. I jest bardzo łatwa w lokalizacji. Natomiast jeżeli spojrzymy trochę szerzej to zauważymy pistolet czyli Hand Gun.
obszar: 50;
Jasność: 3.5 mag.
Gwiazda odniesienia: CR69
Asteryzm Lambda - Lambda ponieważ ma kształt Lambdy i jego częścią jest Lambda

Mój blog
- midimariusz
Pas Oriona
obszar: 3 stopnie
Jasność: 2 mag.
Gwiazda odniesienia: Alnitak
Trzy charakterystyczne gwiazdy: Alnitak, Alnilami Mintaka tworzą raczej wszystkim znany „Pas Oriona”. Obserwacja jak najbardziej okiem nieuzbrojonym. Asteryzm znany raczej wszystkim.
obszar: 3 stopnie
Jasność: 2 mag.
Gwiazda odniesienia: Alnitak
Trzy charakterystyczne gwiazdy: Alnitak, Alnilami Mintaka tworzą raczej wszystkim znany „Pas Oriona”. Obserwacja jak najbardziej okiem nieuzbrojonym. Asteryzm znany raczej wszystkim.
Mój blog
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni