Dzięki! Pozdrowionka!soader pisze: ↑06 sty 2022, 20:36To się nazywa pech, tyle czekania na pogodę, a jak się trafi jedną bezchmurna noc to przeziębienie bierzeMidnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 19:57Mi też strasznie szkoda ale zdrowie nie dopisało. Jakiś dziś się przeziębiony obudziłem i nie chcę się doprawić na mrozie ani innych zarazićsoader pisze: ↑06 sty 2022, 19:34O kurcze szkoda, będzie nam brakować twojej...armatyMidnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 16:16Hej, mimo, że pogoda jutro dopisała to mnie niestety nie będzie nie będzie. Dobrych obserwacji i do następnego!
W takim razie zapytam nieśmiało, czy ktoś bierze jakiś teleskop?![]()
Też tak miałem kilka razy i wiem jak to boli. Oby szybko przeszło.
![]()
Spotkania obserwacyjne w styczniu 2022
- Midnight9999
Re: Spotkania obserwacyjne w styczniu 2022
-
Wracaj do zdrowia Adam!Midnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 19:57Mi też strasznie szkoda ale zdrowie nie dopisało. Jakiś dziś się przeziębiony obudziłem i nie chcę się doprawić na mrozie ani innych zarazićsoader pisze: ↑06 sty 2022, 19:34O kurcze szkoda, będzie nam brakować twojej...armatyMidnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 16:16Hej, mimo, że pogoda jutro dopisała to mnie niestety nie będzie nie będzie. Dobrych obserwacji i do następnego!
Gwiazdy cierpliwe są

Godz temu zjeżdżałem starą drogą w Złatnej, przypruszyło sypkim śniegiem ( ok 5cm ) i to nie byłby problem, ale miejscami pod nim zdarza się lód. Bez 4x4 nie ma szans.
No chyba że odśnieżą i posypią jutro.
pogodnego nieba!
- Midnight9999
Dziękuję ! A jak sądzisz, nawet z łańcuchami bez 4x4 nie da rady tą zimową? Wiem, że to pytanie jest takie trochę ciężkie do określenia ale zastanawiam się, czy w przyszłości w takich okolicznościach w ogóle ma sens próbować bez 4x4WavesWatcher pisze: ↑06 sty 2022, 22:52Wracaj do zdrowia Adam!Midnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 19:57Mi też strasznie szkoda ale zdrowie nie dopisało. Jakiś dziś się przeziębiony obudziłem i nie chcę się doprawić na mrozie ani innych zarazićsoader pisze: ↑06 sty 2022, 19:34O kurcze szkoda, będzie nam brakować twojej...armatyMidnight9999 pisze: ↑06 sty 2022, 16:16Hej, mimo, że pogoda jutro dopisała to mnie niestety nie będzie nie będzie. Dobrych obserwacji i do następnego!
Gwiazdy cierpliwe sąjeszcze Ci się znudzi
Godz temu zjeżdżałem starą drogą w Złatnej, przypruszyło sypkim śniegiem ( ok 5cm ) i to nie byłby problem, ale miejscami pod nim zdarza się lód. Bez 4x4 nie ma szans.
No chyba że odśnieżą i posypią jutro.
Dajcie spokój z tymi "ekstremalnymi" górami. Nie macie jakiejś bardziej dostępnej miejscówki niżej na płaskim?
Śnieg to nie powód by rezygnować. Pogoda mega extra.
Ja dziś skutecznie wyłuskałem tegorocznego Merkurego w okolicy 6 stopnia nad horyzontem.
Śnieg to nie powód by rezygnować. Pogoda mega extra.

Ja dziś skutecznie wyłuskałem tegorocznego Merkurego w okolicy 6 stopnia nad horyzontem.
No wiesz, ciężko dać sobie spokój z górami, jak się mieszka w górach

Btw wczoraj mnie coś naszło i pół dnia tłukłem na gitarze właśnie Bohemian Rhapsody
...
Dokładnie, tym bardziej, że odcinamy się od smogu i mgieł, a smogu Ci u nas pod dostatkiem

Tak a propos gór;-)
https://www.youtube.com/watch?v=eumEuK1sD90
ATM AR80 f/15, Towa 60mm f/15, ATM AR60 f/13.3, AR90s f/5.6, 10x50, 7x35, AZ4
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Aktualne zdjęcie...? Nie ma śniegu? Nie wydaje się to możliwe...czy to tylko przykład?
To tylko przykład z jesieni jak zaczynało się palenie w piecach
.Teraz jest przybielone.

Jaka jest obecnie sytuacja z dojazdem ? da sie tam wogole wdrapać?
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Za godzinę pojadę na dół to dam potem znać.Podobno jest trochę ślisko.
A więc:z napędem na 4 bez problemu.Jest trochę ślisko o dziwo najbardziej od kościoła do płyt bo jest lód.Ja mam na 4 więc nie mogę jednoznacznie określić czy na 2 da radę.Teraz pomału się to topi ale w nocy znowu złapie i może być problem.
Druga sprawa jeszcze taka że Seba mi pisał że jedziecie do Zlatnej i u mnie będzie dziś ognisko z sąsiadami Wszystko zależy o której chcecie przyjechać.Mysle że koło 20-21 będzie po bo będzie zimno i będą u mnie w domu. Jak by co to moja 16tke może użyczyć.
Druga sprawa jeszcze taka że Seba mi pisał że jedziecie do Zlatnej i u mnie będzie dziś ognisko z sąsiadami Wszystko zależy o której chcecie przyjechać.Mysle że koło 20-21 będzie po bo będzie zimno i będą u mnie w domu. Jak by co to moja 16tke może użyczyć.
- ASTRO_magda
No cóż chłopaki, następnym razem. Wyjdę więc sobie dziś popatrzeć na niebo łokiem niełuzbrojonym z naszej betonowej platformy.
Powiem tylko, że peugeot 206 bez łańcuchów wjechał jak złoto. No nic, tak zdecydowaliscie.
Ściskam!
Powiem tylko, że peugeot 206 bez łańcuchów wjechał jak złoto. No nic, tak zdecydowaliscie.
Ściskam!
A ja dzisiaj na góre w Złatnej nie dałem rady wyjechać Nissanem Q z łańcuchami. Pojechałem trochę dalej na Zapolankę i tu mi się udało. Fotografuję. Jest praktycznie bezwietrznie i niezbyt zimno.
Tak. Każdej zimy musi być chociaż kilka klatek.
- Midnight9999
Czyli jednak... Dzięki za te wiadomość, ważna informacja, bo wiem, że na przyszłość w takich okolicznościach nie ma się co łudzić. Pogodnej nocy!
Końcówka stycznia również nie zapowiada się dobrze w kwestii pogody. Śnieg wciąż będzie sypał, a niska temperatura utrzyma go zapewne na dłużej. Pozostaje wyczekiwać...marca? 

meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni