Dzień dobry
Chwalę się, buduję bratu obserwatorium aby mógł tam przechowywać sprzęt, bo nie może nosić tego całego złomu na obserwacje.
2.4m x 2.4m
Estetyka może nie jest najważniejsza - robię to pierwszy raz, nie wszystko jest też idealnie proste ale nie jestem cieślą :Dxs
8 stóp betonowych
trochę kantówek 10x10
osb 22mm na podłogę
osb 8mm na ściany
8m szyny pod bramę 30x30x2
6 wózków
blachodachówka dookoła
Wewnątrz 2 stanowiska: główne dla SCT na AZ, dodatkowe na przyszłość na mały teleskop słoneczny
Z szczególnych rozwiązań to dach wisi a nie stoi na szynie aby śnieg i lód nie dostawał się do szyny.
Dach jest na zakładkach z blachodachówki aby minnimalizować podwiewanie śniegu i deszczu.
Pozostaje jeszcze kila dni pracy + uszczelnianie - wykorzystam listwy szczotkowe.
Słupy będą nadlewane bo w chwili rozpoczęcia budowy nie było jeszcze sprawnego teleskopu i nie wiadomo jaki montaż miał by na tym stać ale udało mi się kupić 8" SCT oraz montaż CPC800 deluxe i na tym to będzie stało
Biedo obserwatorium obok Żywca
Re: Biedo obserwatorium obok Żywca
Cześć! Super sprawa, też o czymś takim myślę u siebie - nie ma jak kompletny i gotowy do użycia setup, bez noszenia, składania, ustawiania i innych problemów. Trzymam kciuki, wrzucaj relację z postępów prac i efektu finalnego. Pozdrawiam

Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
No właśnie, jak się tak zastanawiam to największą przeszkodą jest właśnie demotywacja wynoszenia ciągle tego wszystkiego.
A tak kamera, siedzi się w domu i EAA i radość że można w każdej chwili odpalić.
A wracając do projektu, to skończone.
Konstrukcja powstała w około tydzień popołudniami.
Budżet to nie wiem, około 3 tyś, w sumie jestem zadowolony bo przetestowałem kilka rozwiązań. Teraz pozostała instalacja elektryczna + podlanie słupów wyżej i uruchamiam telep. Docelowo będzie to EAA ze zdalną obserwacją z domu.
Jak już to ogarnę to zobaczę wady i zalety budowy tego domku i uruchamiam budowę drugiego obserwatorium, tym razem dla mnie na bazie doświadczeń z tego prototypu.
Np powstanie na wybrukowanym małym placyku, a nie na podsypce z kamieni.
A tak kamera, siedzi się w domu i EAA i radość że można w każdej chwili odpalić.
A wracając do projektu, to skończone.
Konstrukcja powstała w około tydzień popołudniami.
Budżet to nie wiem, około 3 tyś, w sumie jestem zadowolony bo przetestowałem kilka rozwiązań. Teraz pozostała instalacja elektryczna + podlanie słupów wyżej i uruchamiam telep. Docelowo będzie to EAA ze zdalną obserwacją z domu.
Jak już to ogarnę to zobaczę wady i zalety budowy tego domku i uruchamiam budowę drugiego obserwatorium, tym razem dla mnie na bazie doświadczeń z tego prototypu.
Np powstanie na wybrukowanym małym placyku, a nie na podsypce z kamieni.
Gratuluję projektu, bardzo fajnie to wyszło. Szybko się z tym uporałeś. Owocnych obserwacji życzę 

Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Mega sprawa. Też mi się marzy taka budka, choć niestety nie mam możliwości na takie dobrodziejstwo. Wrzuć zdjęcia z postępu, bo to bardo ciekawy temat.
...
Wydawało mi się, ze to wyjdzie drożej i będzie zajmowało więcej czasu.
Aktualnie robię instalację elektryczną i ogarniam sprzęt i będę to montował lada dzień i uruchamiał wszystko
A jeśli chodzi o swoje własne obserwatorium to może faktycznie zrobię jakiś dziennik co i jak to może ktoś się jeszcze przekona, ze wynoszenie sprzętu jest bez sensu bo przez to obserwacji jest mało i sprzęt się kurzy i nie daje radości. Na razie wykorytowane mam i przymierzam się do ułożenia obrzeży
Aktualnie robię instalację elektryczną i ogarniam sprzęt i będę to montował lada dzień i uruchamiał wszystko
A jeśli chodzi o swoje własne obserwatorium to może faktycznie zrobię jakiś dziennik co i jak to może ktoś się jeszcze przekona, ze wynoszenie sprzętu jest bez sensu bo przez to obserwacji jest mało i sprzęt się kurzy i nie daje radości. Na razie wykorytowane mam i przymierzam się do ułożenia obrzeży
Trzymam kciuki za końcowy efekt. Ja po cichu robie sobie plan może nie na obserwatorium, ale chciałbym tak przerobić taras, żeby sprzęt był zawsze gotowy do pracy.
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni