Pierwsze powitanie czyli niech nam żyje...
-
Re: Pierwsze powitanie czyli niech nam żyje...
Witaj 

ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
-
Śpiesz się po woli19maciek76 pisze: ↑19 gru 2018, 11:38Bardzo chętnieTylko muszę pomyśleć o zakupie jakiegoś sprzętu,bo narazie to tylko na lornecie jadę
![]()
Tyle tego jest,że nie wiem co wybrać...wogóle jesli chodzi o sprzęt to jestem dość zielony![]()

Ja mam do sprzedania Syntę 8" Flex (rozsuwana) za 850 zł, którą kupiłem od Sebastiana. Teleskop daje bardzo ładne obrazy.
-
Pewnie że nie kupię niczego ot tak
Już raz mój syn się uparł na pewien "teleskop
" za 200 zł i było przez niego tyle widać że aż mi wstyd
No ale dziecku nie mogłem odmówić
Teraz to już sprzęt nie musi być klasowy,ale chociaż konkretny
Liczę Sebastian tu na Twoją pomoc...reszty ekipy również
Podwózka mile widziana,bo aktualnie nie jestem zmotoryzowany aż do lata 
Marcin - czytałem trochę o sprzęcie na FA i wielu polecało "ósemkę"
Po Nowym Roku najwcześniej mogę pomyśleć na tym zakupem,bo teraz to wiesz święta ,sylwester to pieniążki się szybko rozejdą 

No ale dziecku nie mogłem odmówić

Marcin - czytałem trochę o sprzęcie na FA i wielu polecało "ósemkę"

Chętnie pomogę chociaż są wśród nas na forum lepsi specjaliści niż ja. Z podwózką, również no problem
Jak się zrobi pogoda to począwszy od 27 grudnia można wyruszyć na obserwacje.

-
Ta ósemka co zaproponował Marcin to chyba najlepszy wybór na początek,teleskop już przetestowany przez grupę,dodatkowo synta rozsuwana to już dużo mobilniejszy sprzęt niż podobny teleskop w pełnej tubie,a i cena również atrakcyjna biorąc pod uwagę nówkę ze sklepu.
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Ta ósemka jest dobra i dość mobilna. Zobaczysz ją w akcji to będziesz mógł zdecydować.
-
Widzę więc,że warto zakupić tę "8" od Marcina
Tak że Marcin jeśli Ci się nie pali ze sprzedażą,to poczekaj
Młody byłby zadowolony z obserwacji księżyca i planet
A jak się ma ten sprzęt do DS-ów?

Młody byłby zadowolony z obserwacji księżyca i planet

-
20 cm to już kawał lustra i pokazuje już masę obiektów głębokiego nieba,sam przekonasz się na własne oczy.19maciek76 pisze: ↑21 gru 2018, 12:00Widzę więc,że warto zakupić tę "8" od MarcinaTak że Marcin jeśli Ci się nie pali ze sprzedażą,to poczekaj
![]()
Młody byłby zadowolony z obserwacji księżyca i planetA jak się ma ten sprzęt do DS-ów?
Tak jak pisze Krzysiek. Setki obiektów dostępne do obserwacji. Messiery, Herschele z pierwszej listy 400 w większości i nie tylko. Wszystko zależy od warunków w jakich będziesz obserwował. Zerknij na przewodniki, które napisałem bo zdecydowana większość jest w zasięgu tego lustra w dobrych warunkach viewtopic.php?f=45&t=905
Zerknij też ogólnie do tego działu viewforum.php?f=25
-
A to super
Dziękuję za linki...już je studiuję

Halo ,przerywam milczenie
witajcie ponownie... po grudniowych turbulencjach mam chwilę oddechu / Papiery i fon zaginął/ ale już wsio ok tel ten co miałem 60144427 jeden podeślijcie sms z Waszymi nr ... ale to już z tyłu ... na gwiazdkę sprawiłem sobie no właśnie nie wiem co z tym w bloku zrobić
GSO 12 bydle którego na balkon nie mam jak wciągnąć w mieście chyba nie ma sensu targać
No i lipa chyba wrócę do 150/1200 aby synkowi czasem coś pokazać albo 200/1000 chyba przesadziłem z tą 12
Wszystkiego dobrego w nowym roku i fajnego nieba gdy wytaszczycie telepy
Dariusz z Tych

Wszystkiego dobrego w nowym roku i fajnego nieba gdy wytaszczycie telepy

Dariusz z Tych
Kiedyś na Astromaniaku był za 350 zł Soligor 200/800. Fajny i mobilny sprzęt no i kawał lustra.
-
Cześć wam !
Piszę z, przodującej pod kątem jakości powietrza, Pszczyny
Liczę, że uda się wybrać na obserwacje w jakieś ciemne miejsce z nieco lepszym powietrzem niż mam tu u siebie
pozdrawiam
Marcin

Liczę, że uda się wybrać na obserwacje w jakieś ciemne miejsce z nieco lepszym powietrzem niż mam tu u siebie

pozdrawiam
Marcin
pogodnego nieba!
-
Witamy Marcin, zapraszamy do czynnego uczestnictwa na forum i wspólnych obserwacjach
Witaj.WavesWatcher pisze: ↑19 lut 2019, 12:54Cześć wam !
Liczę, że uda się wybrać na obserwacje w jakieś ciemne miejsce z nieco lepszym powietrzem niż mam tu u siebie![]()
pozdrawiam
Marcin
Po pewnych ciężkich bojach udało się

Zapraszamy na wspólne obserwacje i do aktywnego uczestnictwa w forum. Pewnie już zdążyłeś się zorientować, ale zazwyczaj jeździmy na Scieszków Groń, a jak mi się uda namówić ludzi to do Złatnej czyli z mojej perspektywy najlepsze niebo do jakiego mamy dostęp w promieniu do 100km od Bielska. Lepsze jest dopiero właśnie w zasięgu 100km na Słowacji, a potem to już bez większych różnic do 300km i wtedy trafiamy w Bieszczady

-
Ścieszków Groń wydaje się dobrym miejscem nawet na spontaniczny wypad na 3h. A czy jest tam jakaś opcja ogrzania się albo noclegu?
Złatną znam, rozglądałem się tam za działką, jest tam taki fajny przysiółek Zapolanka - z bajecznym widokiem na południe, aż po szczyty Małej Fatry.
Uważam ,że jest to jedno z ciemniejszych miejsc w naszym regionie. Oczywiście biorąc pod uwagę miejsca gdzie jest asfaltowa droga.
No może jeszcze w Soblówce w Smereków Wielki może być równie dobrze.
Złatną znam, rozglądałem się tam za działką, jest tam taki fajny przysiółek Zapolanka - z bajecznym widokiem na południe, aż po szczyty Małej Fatry.

Uważam ,że jest to jedno z ciemniejszych miejsc w naszym regionie. Oczywiście biorąc pod uwagę miejsca gdzie jest asfaltowa droga.
No może jeszcze w Soblówce w Smereków Wielki może być równie dobrze.
pogodnego nieba!
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni