Jeśli jest to proszę o informację.
------------
bolid25
Zakończył się etap budowy celi do trzech teleskopów forum Astropołudnie ,,AstroScope 14",dzięki staranią moim,Mateusza.F oraz Sebastiana.P powstały trzy oprawy lustra głównego do naszych teleskopów.Więcej na temat budowy można dowiedzieć się na forum http://www.astropoludnie.pl w dziale ATM

po części to laser ale otwory wyszczuplające cele były trasowane według wykonanego szablonu i wiercone na wiertarce stołowej co przysporzyło trochę problemów,jednak udało się zakończyć jeden z etapów prac pomyślnie.
waży około 10 kg lub troszkę więcej
--------------
zbyszek
Na zdjęciu widać śrubki z stożkowymi główkami , one są z góry wag , pod blaszką wagi dałbym zeszlifowaną w półkulę nakrętkę, na paście by nie poluźniła się . Tak nakręcona by prawie bez luzu, ale lekko blaszka wagi względem śrubki uchylała się . To do dołu celi można ciągiem dalszym tej śrubki przymocować . Jak czytałem wagi lubią się przekręcać i z grubsza jakąś delikatną taśmą mocują z jednego rogu wagi do dołu celi.
Tu jest ok 10 kg lustro i pod wagi gumki jako podkładki przewidziano , w/g mnie uciążliwsze w montażu...
------------
mcmaker napisał(a):
Wygląda profesjonalnie. Powiedz mi, jak ma się sprawa z wagami? Rozumiem, że każda z nich jest ruchoma - w jaki sposób uzyskać taki efekt?
---------
bolid25
Pod każdą z nich daje się gumową podkładkę odpowiedniej średnicy i skręca na śrubie stożkowej.
--------------
Domek napisał(a):
Mocowanie lustra wygląda na dość delikatne (na zdjęciach).
Ile będzie ważyła sama tuba z lustrami?
-------------
bolid25
Na zdjęciach może wyglądać delikatnie jednak to sztywna i mocna konstrukcja wykonana z blachy konstrukcyjnej lepszej klasy 8mm,natomiast wagi 5mm.Aby zmniejszyć wagę oprawy na obwodzie celi oraz wagach zostały wykonane otwory co dało bardzo dobry efekt.
To będą teleskopy kratownicowe,obecnie nie mogę określić ostatecznej wagi teleskopu,staramy się dobierać tak materiały aby konstrukcja była jak najlżejsza
-----------------------
Karol napisał(a):
Czy celem była lekkość ?
Jeśli tak to moim zdaniem łapki LG można było zrobić mniej masywne.
Po za tym ? Super. Bardzo mi się podoba. I tak czerń ... Gratulacje.
-------------
bolid25
Dziękuje.Celem było wykonanie sztywnej stosunkowo lekkiej i taniej oprawy zachowując przy tym profesjonalny wygląd
Miejscowość: Andrychów
Dziś nakleiłem filc na słupki i przymierzyłem lustro.Wszystko pasuje idealnie,lustro da się obrócić w oprawie.

Lustro wchodzi pasownie,w dodatku oparcie ma na pięciu słupkach tak że siły na czoło lustra przy przechylach będą niewielkie.W zamiarze mamy jeszcze przyklejenie większych kwadratowych gumek na łapki trzymające lustro wtedy powierzchnia trzymania się zwiększy.
Zamiast linki czy pasa zastosowaliśmy cztery słupki na dolnej części celi .
-------------
Janusz P.
Cela ciekawa i nowatorska ale kto Wam to lustro tak masakrycznie spieprzył przy naparowywaniu

-------------------
bolid25
Miejscowość: Andrychów
Domyślam się kto napylał zwierciadła,sam miałem kilka luster tam napylanych i było wszystko ok,jednak to zweryfikują obrazy dawane przez teleskop.Być może na fotce tak to wygląda,mi wydaje się że jest wszystko ok.
------------
Janusz P.
Ta fotografia to dokument o zrobieniu bubla, trzeba to koniecznie naprawić poprzez zmycie i równomierne odparowanie warstwy metalicznej i zabezpieczającej bo w teleskop jak widzę zostało włożone sporo dobrej pracy że szkoda byłoby to zaprzepaścić spapraną warstwą

--------------
bolid25
Janusz jeśli będzie potrzeba to napylimy nowe warstwy,lustra wyszły z pod dobrej ręki więc dokładność wykonania paraboli będzie dobra
---------
jsw
Cześć,
inne (moje) rozwiązanie "łapki" zabezpieczającej lustro przed wypadnięciem.
Sprężyna dociąga łapkę do lustra a śruba (na zdjęciu w trakcie regulacji) ją od niego odpycha.
Po ustawieniu blokada za pomocą śrub w fasolce.

---------------
bolid25
Kolego jsw bardzo ciekawie rozwiązana cela,gratuluje pomysłu.W naszych celach bazowaliśmy na prostocie rozwiązań tak aby wszystkie mocowania umożliwiały obrót lustra w celi bo to gwarantuje poprawne obrazy dawane przez teleskop.Wagi fajnie pracują na gumowych podkładkach z gumy o grubości 3mm i średnicy 20mm które w zasadzie wykonaliśmy sami za pomocą wybijaków.
--------------