Zamontowałem regulator oporu obrotnicy , praktyka pokazała, że lekki teleskop na obrotnicy potrafi uciekać jak lekko dotkniemy okularu rzęsami . To ustrojstwo sprawdziło się w poprzednim projekcie więc je zaadoptowałem.
Wiadomo. Im więcej regulacji wszystkiego tym sprzęt doskonalszy.
Jeszcze tylko brakuje wygodnej, płynnej regulacji wyważenia w zakresie nawet ponad +/- 1kg.
Zawsze to można chcieć lustrzankę założyć albo Naglerka 31 czy zmienić szukacz ze szklanego na lekki przeziernikowy lub dołożyć jakieś bydle 70mm.
W klatce gornej i pod klatką dolną zamontowałem punkty montażowe z gwintem , można tam dołożyć ekatra odwazniki albo przelożyć jeden lekki odwaznik z ģory do dołu w celu wywazenia akcesoriów.
Mateusz, czy ty te teleskopy robisz na sprzedaż? Bo ja bym z chęcią kiedyś takie 12, albo 14" z chęcią nabył drogą kupna Wyglądają rewelacyjnie i zapewne też dają fantastyczne obrazy. Mam nadzieję, że kiedyś przez nie popatrzę
Teleskopy robie dla siebie , w tych projektach chciałem wykorzystać optykę którą udało się okazyjnie kupić. Oczywiście jak będziesz chciał mogę pomóc w budowie/projektowaniu.
Jak będzie pogoda to zaglądne do Was to bedzie okazja wspólnie pooglądac