Bolid25
Jako że posiadam obecnie dwa teleskopy z przeznaczeniem głównie do obserwacji głębokiego nieba,z powodu poprawiających się warunków mojej ulubionej planety jowisza,oraz braku typowo planetarnego teleskopu postanowiłem zbudować Newtona o typowo planetarbych parametrach.Lustra oczywiscie będe zamawiał u sprawdzonego szlifierza i wiem że o jakość ich wykonania nie ma co się martwić.Stoje przed dylematem doboru średnicy lustra głównego jaki i wielkości wtórnego.Wstępnie przyjołem że lustro główne będzie mieć 170-180mm średnicy.Prosiłbym bardzo o dobór ogniskowej lustra głównego,oraz wiekość wtórnego.Zależy mi na optymalnie najmniejszym lusterku wtórnym z wiadomych względów.Za dobór parametrów teleskopu z góry dziękuje
Bolid25
Stało się

Janusz_P.
Do teleskopu sensu stricte planetarnego proponuję zostawić po calu wokół lustra aby turbulencja od ścianek tuby nie wchodziła w drogę światła teleskopu planetarnego a cal na stronę pozwala także na wykonanie serii diafragm wymaganych wręcz w teleskopie sensu stricte planetarnym gdzie kontrast obrazu stawiany jest na pierwszym miejscu

Przy okazji pająk obowiazkowo łukowy lub typu turbo z wygiętymi ramionami
Timon
W Newtonie szczególnie planetarnym nie powinno też zabraknąć wentylatorka w poprzek lustra, zwłaszcza przy tubusie z PCV.Tak się składa że mam jedno i drugie .Nadmuch bardzo poprawił obrazy planet.
ryszardo
A właśnie - zdmuchiwanie tej warstwy powietrza przy LG, mżesz dokładniej opisać swoje doświadczenia?. Zastosowałeś jakiś sposób ukierunkowania strugi z wentylatora?.
Czy powietrze dmucha po prostu "w tubus", czy odprowadzane jest inaczej?.
Timon
U mnie akurat powietrze wydmuchiwane jest przez tubus.Falowanie powietrza widać około 10min.Przed zastosowaniem wentylatora niejednokrotnie brakowało mi obserwacji na wychłodzenie tubusa.Teraz jest naprawdę ok.Acha ,najpierw wentylatorek zamontowałem za lustrem ale dużej poprawy nie zauważyłem.Dlatego doszedłem do wniosku że zdmuchnąć trzeba ciepłą warstewkę powietrza znad lustra i schłodzić sam tubus z PCV.