Raspberry PI 4
Raspberry PI 4
Zakupiłem ostatnio za niecałe £25 PI 4 z obudową i wentylatorem plus karta SD, więc będę próbował wgrać tu Astroberry Server do sterownia moim zestawem. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale mam ambitne plany
Na pewno będę informował jak sprawy się mają.

- Załączniki
-
- IMG_0312.jpg (384.19 KiB) Przejrzano 6665 razy
...
Re: Raspberry PI 4
Też nad tym myślałem ale większość programów z Astro Berry nie podoba mi się zwyczajnie. Jedynie phd znam a reszta to jakieś nie wiem co
No właśnie mnie też mnie to jakoś się specjalnie nie podoba, ale mobilność jednak wygrywa. Na razie nie mam czasu się tym pobawić, ale może w ten weekend będę miał trochę wolnego, więc opisze co i jak
...
Idzie mi to jak krew z nosa, ale zrobiłem kolejny krok
Instalacja Astroberry - https://www.astroberry.io czyli kompletny system na PI do astrofoto.
Instalacja jest bardzo prosta i opisana na stronie, a ja tylko pokażę jak to u mnie wyglądało.
Najpierw ściągamy obraz systemu astroberry ze strony, oraz darmowy program Etcher - https://www.balena.io/etcher/, którym to wgramy system na kartę micro SD (uprzednio sformatowaną).
Sam program Etcher jest banalnie prosty. Wybieramy nośnik i wskazujemy folder ze ściągniętym astroberry server. Wciskamy "Flash" i czekamy chwile
Aż pojawi się komunikat, że flashowanie przebiegło bez problemów
Następnie wkładamy kartę do Raspberry, podłączamy zasilanie i szukamy w sieciach WiFi - astroberry. Łączymy się z siecią - hasło "astroberry". Jako adres wpisujemy 10.42.0.1 i cieszymy się nowym systemem na naszym PI

Instalacja jest bardzo prosta i opisana na stronie, a ja tylko pokażę jak to u mnie wyglądało.
Najpierw ściągamy obraz systemu astroberry ze strony, oraz darmowy program Etcher - https://www.balena.io/etcher/, którym to wgramy system na kartę micro SD (uprzednio sformatowaną).
Sam program Etcher jest banalnie prosty. Wybieramy nośnik i wskazujemy folder ze ściągniętym astroberry server. Wciskamy "Flash" i czekamy chwile
Aż pojawi się komunikat, że flashowanie przebiegło bez problemów
Następnie wkładamy kartę do Raspberry, podłączamy zasilanie i szukamy w sieciach WiFi - astroberry. Łączymy się z siecią - hasło "astroberry". Jako adres wpisujemy 10.42.0.1 i cieszymy się nowym systemem na naszym PI

...
Jedziemy dalej. Malina została odziana w nowo wydrukowaną obudowę z wentylatorem
Ale też zaczynają się problemy. O ile na Iphonie i na Mac-u loguje się do astroberry bez problemu, to przez ipada nie mogę, a na tym najbardziej mi zależy. Klikam na "Połącz",klikam, klikam i nic. Ktoś coś wie na ten temat?
Ale też zaczynają się problemy. O ile na Iphonie i na Mac-u loguje się do astroberry bez problemu, to przez ipada nie mogę, a na tym najbardziej mi zależy. Klikam na "Połącz",klikam, klikam i nic. Ktoś coś wie na ten temat?
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni