T400, pablitus itp około 16"
T400, pablitus itp około 16"
Kupię jakieś 16" trussa, gdyby ktoś coś słyszał to proszę o info.
Re: T400, pablitus itp około 16"
Byłem nim zainteresowany ale nie miałem wtedy wolnej kasy 

-
Rozważam sprzedaż Newtona ATM 14 razem z pokrowcami.Teleskop w zasadzie nie używany,stan perfect.Szczegóły na PW
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Mam numer od Piotrka, zadzwonię do Ciebie później to pogadamy o 14"
Pozwolę sobie na mały offtop. Jaka jest realna różnica pomiędzy 12" a 14". Nigdy nie nie miałem okazji spoglądać przez lustro 350mm. Przesiadka z 12" na 16" to wiadomo, że ogromna różnica.
Ciężko to określić, można się bawić w % większej powierzchni lustra, ale jak dla mnie po prostu jest zauważalna. Miałem krótko 14 i była to głównie wiosna dobrych warunków, ale obrazy z tamtego okresu które mam w głowie to był zdecydowany przeskok. Pamięć z czasem płata figle, ale tak dobrych obrazów M51 i M82, które mam w głowie z tamtego okresu to chyba w 20 nie widziałem. Wiem, że to bzdura i efekt warunków, ale kłęby struktury M81, w Pentaxie 7mm do dzisiaj są dla mnie wzorcem...
Z Krzyśkiem jesteśmy już praktycznie dogadani, tylko kwestia transportu
Teraz przydało by się poszukać czegoś w zamian za zestawowe GSO 30 mm

Teraz przydało by się poszukać czegoś w zamian za zestawowe GSO 30 mm

A żalu nie będzie rozstawać się z kultowym Newton'kiem AstroScope? A czemu tak mało używany?KrzysiekRajda pisze: ↑23 paź 2021, 18:33Rozważam sprzedaż Newtona ATM 14 razem z pokrowcami.Teleskop w zasadzie nie używany,stan perfect.Szczegóły na PW
Mam nadzieję, że jak już sobie sprawisz lifting 0,5m to będziesz go chętnie woził i często korzystał bo cóż lepszego nad wielkie lustro gdy się ma konkretny staż w tym hobby, a zapał powoli gaśnie?
-
Poprostu doszedłem do wniosku że nie mam czasu na używanie dwóch dużych teleskopów i z jednym muszę się rozstać, po ukończeniu konstrukcji do 20" będzie to mój główny teleskop do obserwacji DS pod ciemnym niebem .s-o-c-z-i pisze: ↑07 lis 2021, 16:29A żalu nie będzie rozstawać się z kultowym Newton'kiem AstroScope? A czemu tak mało używany?KrzysiekRajda pisze: ↑23 paź 2021, 18:33Rozważam sprzedaż Newtona ATM 14 razem z pokrowcami.Teleskop w zasadzie nie używany,stan perfect.Szczegóły na PW
Mam nadzieję, że jak już sobie sprawisz lifting 0,5m to będziesz go chętnie woził i często korzystał bo cóż lepszego nad wielkie lustro gdy się ma konkretny staż w tym hobby, a zapał powoli gaśnie?
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Czyli jednak zwyczajnie życie wzięło górę i ewentualny brak funduszy na rozbudowę 0,5m.
Skoro to już drugi AstroScope staje się obieżyświatem to wielka szkoda, że nie jest sygnowany logiem grupy Astropoludnie.
Miały być fajne tabliczki na wszystkie wasze teleskopy, a nigdy nie powstały. Zostawiłem nawet kiedyś PDF z grafiką wektorową do przetworzenia dla Mateusza w którymś tam wątku. Cóż, chyba projekt logo musiał jednak być niewystarczająco dobry na ten cel.

Skoro to już drugi AstroScope staje się obieżyświatem to wielka szkoda, że nie jest sygnowany logiem grupy Astropoludnie.
Miały być fajne tabliczki na wszystkie wasze teleskopy, a nigdy nie powstały. Zostawiłem nawet kiedyś PDF z grafiką wektorową do przetworzenia dla Mateusza w którymś tam wątku. Cóż, chyba projekt logo musiał jednak być niewystarczająco dobry na ten cel.

Nie o to chodzi , do tematu wrocimy jak beda gotowe docelowe teleskopy , logo astropoludnie bedziemy drukować czy grawerować na końcu.
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni