Od jakiegoś czasu korzystam podczas obserwacji głównie ze Stellarium Mobile Plus i SkySafari 6 jako "atlasy" obserwacyjne.
Pomimo nocnych trybów czasem coś niespodziewanego może nam się w telefonie wyświetlić lub trzeba skorzystać z innych funkcji telefonu, więc wspomagam się bezpłatną apką Twilight https://play.google.com/store/apps/deta ... .lux&hl=pl
Apka ma kilka możliwości, ale najważniejsze dla mnie to regulowane płynnie 3 opcje za pomocą wygodnych suwaków:
1. Temperatura barwy
2. Intensywność
3. Przyciemnienie ekranu
Dzięki temu, w dowolny sposób i precyzyjny można sobie dostosować odpowiadające naszym preferencjom ustawienia tak, żeby jak najmniej wpływało to na akomodację wzroku. Nie zastąpi atlasu i delikatnej czerwonej latarki, ale dla mnie jest bardzo pomocna.
.
Noc w telefonie czyli apka Twilight.
Noc w telefonie czyli apka Twilight.
- Załączniki
-
- Screenshot_2020-02-26-19-43-21-976_com.urbandroid.lux.jpg (231.05 KiB) Przejrzano 11608 razy
- Astro_Piotrek
Re: Noc w telefonie czyli apka Twilight.
Również korzystam i polecam.
Delta Optical Starlight 15x70
Bresser Messier 150/750 + AZ4
Bresser Messier 150/750 + AZ4
No tak. Nieszczęśnicy, którzy używają androida, muszą używać jakiś zewnętrznych apek niewiadomego pochodzenia A wystarczy zakupić Iphona i cieszyć się takimi cudami wbudowanymi już w systemie.
...
Android też ma możliwości wyboru przyciemniania i koloru przyciemnienia, ale nie ma takich ustawień jak Twilight i iPhone na pewno też nie. Lepiej powiedz mi jak Twój stary iPhone, jeszcze działa? Można odpalić coś więcej niż książkę adresową Bo Apple dostało w USA 500 milionów kary za to, że spowalniało celowo starsze modele telefonów, żeby ludzie kupowali nowsze, taki sposób na dojenie naiwnych Nie dość, że mocno się za ten ich sprzęt przepłaca, w stosunku do możliwości to jeszcze robią przekręty.
W UE pewnie też załapią karę za swoją uczciwość
Stary nie wiem czy działa, bo leży gdzieś w szufladzie. Natomiast nóweczka ze sklepu kupiona jakiś miesiąc temu śmiga jak szalona
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni