Część z tych obiektów będzie dość trudnymi celami, część może się takimi wydawać na pozór i tutaj zachęcam do eksperymentów. Mam nadzieję, że praca, którą włożyłem w powstanie przewodnika i tych zestawień przyniesie Wam dużo frajdy z obserwacji.
Jak zwykle przy każdym z moich projektów przeglądam setki stron, zestawień, opisów z obserwacji, katalogi NGC, IC, czasami Abell itd, oraz łączę w całość. Robię to ponieważ uważam, że ciężko znaleźć w miarę kompleksowe zestawienia zatem mam nadzieję, że są chociaż trochę unikatowe.
Wszystkie projekty razem (przewodniki, zestawienia) kosztowały mnie na pewno więcej niż 1000 godzin pracy i mam nadzieję, że dodane tutaj 4-te zestawienie również uznacie za przydatne i wartościowe i umilą Wam czas oczekiwania na 5-ty tom przewodnika.
Jak zwykle mogą zdarzyć się błędy, pomyłki, za które z góry Was przepraszam lecz proszę pamiętajcie, że są to projekty nie komercyjne i publikowane w 4-ch formatach, żeby każdy mógł z nich dowolnie korzystać. Owszem mógłbym przekształcić wszystko w książki i sprzedawać, ale nie robię tego ponieważ chcę zostawić po sobie coś wartościowego w naszym pięknym hobby, a zarazem w miarę unikatowego i dostępnego dla wszystkich, żeby każdy mógł cieszyć się tą piękną przygodą jaką jest astronomia amatorska, a dodatkowo w przytłaczającej większości nie są to moje doświadczenia co pewnie wielu osobom nie przeszkadzałoby w publikacji tego, ja jednak mam inne zdanie...
Po tym nudnym i długim wstępie

1. Stare zestawienie czyli Białe Karły - uważam je za dość ciekawe wyzwanie wymagające precyzji i pasji w szukaniu, będące czymś nowym dla wielu osób.
2. Stare zestawienie czyli Kwazary - podobnie jak w przypadku Białych Karłów daje możliwość odkrywania czegoś nowego i szlifowania umiejętności szukania.
3. Stare zestawienie czyli Planetarki i ich gwiazdy centralne - w wielu przypadkach prawdziwy test dla oczu i teleskopu, ale też ogromna frajda z sukcesu i czasami możliwość zwrócenia uwagi na zapomniane gwiazdy, gdy oglądamy piękno mgławic.
4. Nowe zestawienie czyli Mgławice i filtry - które dają najlepszy efekt podczas ich oglądania. Często zapominamy lub nie wiemy jaki filtr użyć do danej mgławicy, więc przeszukałem co mogłem i zrobiłem zestawienie. Część obiektów będzie skrajnie trudna i nieosiągalna dla większości z nas, ale warto próbować. Oczywiście zachęcam do prób z różnymi filtrami na każdym obiekcie natomiast ja starałem się wskazać z opisów osób które obserwowały, z jakim filtrem osiągnęły najlepszy efekt.
Jeszcze raz sorry za błędy, które mogą się wkraść, ale zawsze możecie poprawić sobie zestawienia na własną rękę.
A inne ciekawe materiały do obserwacji znajdziecie tutaj viewtopic.php?f=25&t=949
oraz tutaj viewtopic.php?f=25&t=1108
Czystego nieba i frajdy z obserwacji!