Spotkania obserwacyjne maj 2020
Spotkania obserwacyjne maj 2020
W maju mamy okno obserwacyjne od nocy z 11/12 września kiedy to będzie można poobserwować od około 22.50 do maksymalnie 1.20 ze względu na Księżyc, aż do nocy 25/26 maja kiedy to obserwacje będzie można zacząć od około 23.30 i prowadzić do 1.30 kiedy to Słońce zacznie się podnosić powyżej -18 stopni nad horyzont...niestety nieubłaganie zbliżamy się do białych nocy. W maju najdłużej obserwacje kiedy Słońce jeszcze będzie się chować odpowiednio będą trwać maksymalnie do 2.20
Aktualne obserwacje komet, planetoid i deszczy meteorów: viewtopic.php?f=25&t=1172
Aktualne obserwacje planet: viewtopic.php?f=25&t=1173
Aktualne obserwacje supernowych: viewtopic.php?f=25&t=1186
Najciekawsze wydarzenia w danym miesiącu głównie z zakresu US:
viewtopic.php?f=25&t=1181
W pliku dodatkowo zestawienie najciekawszych wydarzeń.
.
Aktualne obserwacje komet, planetoid i deszczy meteorów: viewtopic.php?f=25&t=1172
Aktualne obserwacje planet: viewtopic.php?f=25&t=1173
Aktualne obserwacje supernowych: viewtopic.php?f=25&t=1186
Najciekawsze wydarzenia w danym miesiącu głównie z zakresu US:
viewtopic.php?f=25&t=1181
W pliku dodatkowo zestawienie najciekawszych wydarzeń.
.
- Załączniki
-
- tesmn2005.pdf
- (233.42 KiB) Pobrany 249 razy
-
- Księżyc.jpg (158.7 KiB) Przejrzano 13599 razy
-
Re: Spotkania obserwacyjne maj 2020
Od 11/12...maja
Natomiast od 4 maja otwarte będą miejsca noclegowe, będzie można zorganizować jakieś obserwacje 1-2 dniowe. Wiecie, że ja nie jestem fanem wracania o 4 rano do domu, więc będę wypatrywał okna pogodowego aby się gdzieś zalogować:) Czekamy na pogodę i liczę, że zorganizujemy jakieś wspólne obserwacje.
Z tymi białymi nocami nie jest tak źle, myślę że spokojnie można dodać po pół godz wieczorem i rano - jest na tyle ciemno, że da się obserwować. Może pomiar SQM wyjdzie gorzej , ale to niuanse.

Natomiast od 4 maja otwarte będą miejsca noclegowe, będzie można zorganizować jakieś obserwacje 1-2 dniowe. Wiecie, że ja nie jestem fanem wracania o 4 rano do domu, więc będę wypatrywał okna pogodowego aby się gdzieś zalogować:) Czekamy na pogodę i liczę, że zorganizujemy jakieś wspólne obserwacje.
Z tymi białymi nocami nie jest tak źle, myślę że spokojnie można dodać po pół godz wieczorem i rano - jest na tyle ciemno, że da się obserwować. Może pomiar SQM wyjdzie gorzej , ale to niuanse.
pogodnego nieba!
Owszem, że nie jest. Myśmy z Patrykiem zeszłego lata zrobili maraton na przełomie czerwca i lipca. 6 nocy obserwacji w 9 dni. Pomiary z tego co pamiętam 21.35 do 21.40 zazwyczaj. U nas na południu jest z tym naprawdę ok.
Ja się piszę!

No to od poniedziałku można zaczynać. Trzymam kciuki za pogodę i oby bez śniegu 

Prognozy na wtorkową noc są na razie ok tylko temp. -2 

Witam. Jak będziecie jechać to ja też chętny.
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Super!
To o 21-wszej na miejscu na łące obok Waldiego tam gdzie ostatnio.
Udanych obserwacji.
Wczorajsze obserwacje krótkie, ale i tak warto było natomiast szykuje się pogoda od najbliższej soboty do kolejnej niedzieli z tylko jednym słabszym dniem czyli 8 dni obserwacji na przestrzeni 9dni... Patryk podejmiesz wyzwanie pobicia zeszłorocznego rekordu 6/9 

A skąd ty masz takie informacje o pogodzie? Wiesz, ja już stary jestem, nie to co rok temu 

...
Wróżyłem z kart

Dasz radę bo ja jestem młodszy więc wychodzi na to, że wiek się nam w sumie nie zmienił

No i jak to zazwyczaj bywa czym bliżej obserwacji tym pogoda gorsza...
Teoretycznie dzisiaj może nie być wystarczającego okna, ale jutro powinno być lepiej. Kto chętny?
Teoretycznie dzisiaj może nie być wystarczającego okna, ale jutro powinno być lepiej. Kto chętny?
Pierwsza noc z niby ładnego tygodnia za nami. Byliśy tylko w dwóch. Dzisiaj prawdopodobnie też pojedziemy. Żałuję, że w sobotę nie byliśmy byłaby trylogia 
PS-spotkanie na miejscu o 21-wszej.

PS-spotkanie na miejscu o 21-wszej.
Druga noc z rzędu ładnej pogody i dobrej jakości nieba. Tym razem byliśmy w trójkę, ja Patryk i Wojtek.
Trochę chmury nas na początku postraszyły, ale szybko dały o sobie zapomnieć i skorzystaliśmy z dobrych warunków. Dzięki za spotkanie.
Kolejne ładne noce zapowiadają się na środę, czwartek i piątek, a dalej zobaczymy co będzie i ile się sprawdzi.
No i kometa będzie już wtedy spokojnie do obejrzenia/uchwycenia.
Trochę chmury nas na początku postraszyły, ale szybko dały o sobie zapomnieć i skorzystaliśmy z dobrych warunków. Dzięki za spotkanie.
Kolejne ładne noce zapowiadają się na środę, czwartek i piątek, a dalej zobaczymy co będzie i ile się sprawdzi.
No i kometa będzie już wtedy spokojnie do obejrzenia/uchwycenia.
Również dzięki.
P.s. Było nas czworo
P.s. Było nas czworo

Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
3,5

meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni