Spotkania obserwacyjne grudzień 2019
Spotkania obserwacyjne grudzień 2019
No to w grudniu czekają nas Geminidy, które niestety przypadają niemalże w samą pełnię ponieważ 14 grudnia, a pełnia 12 grudnia.
Pierwszy krótki wypad na DS można planować 18 grudnia.
Kilka ciekawych wydarzeń tutaj:
https://youtu.be/d-KnLBVtYBw
Oraz załączam kalendarium w pliku pdf.
Pierwszy krótki wypad na DS można planować 18 grudnia.
Kilka ciekawych wydarzeń tutaj:
https://youtu.be/d-KnLBVtYBw
Oraz załączam kalendarium w pliku pdf.
- Załączniki
-
- Screenshot_2019-12-09-18-13-15-655_com.android.chrome.jpg (375.26 KiB) Przejrzano 14229 razy
-
- tesmn1912.pdf
- (223.57 KiB) Pobrany 287 razy
Re: Spotkania obserwacyjne grudzień 2019
Pomiędzy niedzielą, a wtorkiem jest szansa na trochę pogody. Ktoś chętny na obserwacje?
-
Na Smerekowie dziś jest tak.
- Załączniki
-
- IMG_20191228_101343.jpg (3.44 MiB) Przejrzano 12903 razy
No i to by było na tyle, jeżeli chodzi o Smereków tej zimy. Złatna będzie też nieprzejezdna. Jakieś inne propozycje?
...
-
No i weź tam dojedź teraz ze sprzętem 
Byłem również w Sopotni sprawdzić jak tak tam sytuacja wygląda...wypisz wymaluj jak w Smerekowie
Jeszcze sypie cały czas.

Byłem również w Sopotni sprawdzić jak tak tam sytuacja wygląda...wypisz wymaluj jak w Smerekowie

Tu też cały czas dosypuje.
Do zeszłego roku jeszcze trochę brakuje 
- Załączniki
-
- IMG_20191228_122404.jpg (2.34 MiB) Przejrzano 12888 razy
-
Grzesiek za kilka lat takie widoki zimą będą tylko wspomnieniem 
Już nawet mój młody się dziwi,jak mu opowiadam ile bywało w Żywcu śniegu jak tatuś do szkoły chodził

Już nawet mój młody się dziwi,jak mu opowiadam ile bywało w Żywcu śniegu jak tatuś do szkoły chodził

No niestety.U mnie pod Rybnikiem za bajtla zima od Mikołaja to była norma a teraz?!
Pozostaje parking przy skręcie na Soblówkę lub parking w Złatnej, ale tam chyba jest latarnia lub gdzieś po drodze z Ujsoł w stronę granicy
-
Seba,do Złatnej da się dojechać,bez przeszkód można dotrzeć nawet do Zakładu Pielęgnacyjno – Opiekuńczego Beskidzka Złatna. Takie mam info od ziomka z tamtych stron:) Trzeba byłoby znaleźć tylko dobrą miejscówkę. Jutro tam będę popołudniem w okolicy to zrobię rozeznanie.
Tam jest parking gruntowy, gdzie skręcamy w las. Za budynkiem Złatna 130. Proszę zerknij też za zjazdem przez most na Soblówkę po okolo 400 metrach po prawej stronie też jest mały parking gruntowy w środku lasu i tam nie ma latarni. Dodatkowo można tak jak pisałem pojechać do góry główną drogą z Ujsół w stronę granicy i patrzeć po bokach czy nie da się gdzieś rozłożyć w lesie, ale wydaje mi się, że ten parking za skrętem na Soblówkę będzie najlepszy o ile smog nie zepsuje wszystkiego. Jadąc prosto dalej lasem wydaje mi się, że był jeszcze jeden parking po drodze zanim się wyjedzie z lasu.19maciek76 pisze: ↑28 gru 2019, 15:36Seba,do Złatnej da się dojechać,bez przeszkód można dotrzeć nawet do Zakładu Pielęgnacyjno – Opiekuńczego Beskidzka Złatna. Takie mam info od ziomka z tamtych stron:) Trzeba byłoby znaleźć tylko dobrą miejscówkę. Jutro tam będę popołudniem w okolicy to zrobię rozeznanie.
Teoretycznie można było dzisiaj na 22-gą jechać. Prognozy są nie najgorsze.
-
Sebastian...
jeśli chodzi o ten parking ze żwirowym podłożem obok nr.130 to jest nawet trochę odśnieżony i dojedzie sie do niego bez problemu
Na Soblówkę nie dojechałem do końca,bo droga jest masakra
Musieli mnie miejscowi z zaspy wyciągać...tzn. mój pojazd
a i parking ten o którym pisałeś zawalony śniegiem
Co wcześniej odśnieżali,to musieli tam wywalić 
Edit...
Dobrze sprawdziłem,to te namiary i tylko opcja nr.1 jest dostępna.
jeśli chodzi o ten parking ze żwirowym podłożem obok nr.130 to jest nawet trochę odśnieżony i dojedzie sie do niego bez problemu

Na Soblówkę nie dojechałem do końca,bo droga jest masakra

Edit...
Teraz zauważyłem Twojego wcześniejszego posta

No to miałeś przygodę. Ja myślałem stanąć przy drodze na tej opcji 400m w Soblówce i trochę pomachać łopatą i odśnieżyć kawałek.
Wygląda na to, że środa-piatek jest szansa na bezchmurną pogodę w nocy.
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni