Spotkania obserwacyjne w marcu 2021.
Re: Spotkania obserwacyjne w marcu 2021.
Witam
Będzie się dało wjechać na słabych zimówkach?
Będzie się dało wjechać na słabych zimówkach?
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
-
Na słabych może być ciężko, będę wiedział jutro po południu.
pogodnego nieba!
-
Ja wyjechałem bez najmniejszego problemu, ale mam 4x4.
Kto dołączy? Jak co to jest opcja abym zjechał po kogoś na dół.
Kto dołączy? Jak co to jest opcja abym zjechał po kogoś na dół.
pogodnego nieba!
Pogoda zapowiada się super.Musze was tam kiedyś odwiedzić.
-
Zapowiada się ładna noc. Dobrych obserwacji.
Będę
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Nie ma szans.Praca.
Niby zadupie, a jednak na betonowych płytach wyświetla się tam ograniczenie prędkości. No i radar pokazuje, że możesz śmiało jechać szybciej 
PS: daj znać co tam średni setup uzbierał

PS: daj znać co tam średni setup uzbierał

...
Jak tam wczorajsze obserwacje?
Jest szansa na pogodę w piątek, ale zobaczymy...
Jest szansa na pogodę w piątek, ale zobaczymy...
Z forum byłem ja oraz Marcin, który przywiózł 20'' i sprzęt do focenia. Było dość przyjemnie mimo że coś wisiało w powietrzu, seeing był średni, a jak zjeżdżałem w dół o ok. 0:30 to było -10. Ale można było się ogrzać w domku. Same obserwacje prowadziliśmy od ok. 20:00. Ogólnie lecieliśmy po klasykach bo dla mnie to był drugi raz jak mogłem oglądać przez takiego kolosa a na dodatek sporo obiektów mogłem wyszukać osobiście. W wyciągu siedział tylko Ethos 21 razem z korektorem komy. Widoczki oczywiście ładne ale podobno bywało lepiej. Zauważalne jasne tło świadczyło o jakimś syfie w powietrzu. Najlepszym widokiem z wczoraj dla mnie była galaktyka Czarne Oko (M64). Chyba już wiem czemu taka nazwa bo... można zauważyć w środku coś jak by czarne oko? Ogólnie wypas. Dla mnie wypad jak najbardziej udany bo dawno takich widoczków nie posmakowałem. Tylko mogło by być ciut cieplej. Dzięki Marcin za spotkanie i pochwal się jak tam foty wyszły.
Pozdro
Pozdro
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Nigdy nie byłem na obserwacjach w tak niskiej temperaturze i chyba nazbyt komfortowe to nie jest. Ale najważniejsze, że jesteście zadowoleni z obserwacji. A jak wyjazd/ zjazd w takich warunkach? Tam na górze nie było śniegu, albo lodu? Bo w zimę np do Waldiego to bym się nie wybrał
...
-
Jak to mówią; śpiesz się powoli

Ostatnio podczas zjazdu starą drogą wbił się w oponę taki kamień, że aż byłem w szoku.
Ale spoko, przyjedź i pokaż jak się wjeżdża z rozpędu, wezmę sobie piwo

pogodnego nieba!
-
Dawno tego obiektu nie widziałem- faktycznie prezentowała się ta galaktyka bardzo dobrze. Trzeba będzie do niej wrócić z 24"Wojtas pisze: ↑11 mar 2021, 17:40Najlepszym widokiem z wczoraj dla mnie była galaktyka Czarne Oko (M64). Chyba już wiem czemu taka nazwa bo... można zauważyć w środku coś jak by czarne oko? Ogólnie wypas. Dla mnie wypad jak najbardziej udany bo dawno takich widoczków nie posmakowałem. Tylko mogło by być ciut cieplej. Dzięki Marcin za spotkanie i pochwal się jak tam foty wyszły.
Pozdro

Dzięki również za obserwacje i do zobaczenia - liczę jeszcze na ten marcowy nów, może faktycznie piątek. Nawet samochodu nie rozpakowałem. Śledzę prognozy.
pogodnego nieba!
Generalnie w ciemno też bym nie jechał w taki teren o tej porze ale Marcin potwierdził że niema tak źle a poza tym w razie niepowodzenia była szansa na podwózkę. Ostatecznie przed moim wyjazdem dał mi znać, że nowa droga do miejscówki jest przejezdna. W kilku miejscach tylko był śnieg na odcinku max 15m ale z większym rozpędem bez problemu do przejechania. A mróz dał o sobie znać pod koniec ale i tak dobrze że nie było wiatru.Patrix pisze: ↑11 mar 2021, 17:56Nigdy nie byłem na obserwacjach w tak niskiej temperaturze i chyba nazbyt komfortowe to nie jest. Ale najważniejsze, że jesteście zadowoleni z obserwacji. A jak wyjazd/ zjazd w takich warunkach? Tam na górze nie było śniegu, albo lodu? Bo w zimę np do Waldiego to bym się nie wybrał
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
-
Na polanie były resztki śniegu- płaty po 3-5cm. A co do temperatury polecam nowo odkryty patent: dwie kurtki puchowe - cienka i na to gruba. Jest lekko a bardzo cieplo. Na nogach kalesony + spodnie narciarskie + ostatni nabytek "podspodenki" puchowe kupione ostatnio w Decatholnie, jako wierzchnia warstwa. Główny problem to stopy i dłonie. Muszę sprawdzić ogrzewacze chemiczne jako wkładki do butów. Ale gdyby nie szałas i koza w środku to było by ciężko całą noc wytrzymać.Patrix pisze: ↑11 mar 2021, 17:56Nigdy nie byłem na obserwacjach w tak niskiej temperaturze i chyba nazbyt komfortowe to nie jest. Ale najważniejsze, że jesteście zadowoleni z obserwacji. A jak wyjazd/ zjazd w takich warunkach? Tam na górze nie było śniegu, albo lodu? Bo w zimę np do Waldiego to bym się nie wybrał
pogodnego nieba!
Na Smerekowie znowu nasypało świeżego puchu.
Szkoda, że dzisiaj nie było chętnych. Nad Bielskiem bezchmurnie.
-
Było...
Ale liczę, że te chmury przejdą - teleskop się chłodzi.
pogodnego nieba!
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni