Obserwacje kwiecień 2019
Re: Spotkanie obserwacyjne Kwiecień
Ja dzisiaj nie, ale środa i czwartek to chętnie.
Byliście? Lirydy leciały?
-
Byliśmy, leciało sporo lirydów, Mateusz wrzuci pewnie jakaś krótką relacje.
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
To kto jutro chętny na Scieszków, a w czwartek ze mną i Krzyśkiem do Złatnej?
Wstępnie na Scieszków, a jutro do Złatnej. Jeżeli nie będzie dzisiaj chętnych na Scieszków to możemy też jechać do Złatnej.
Ja dziś nie dzm rady, jedźcie, ogladajcie bo szkoda pogody. Udanych obserwacji !
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Tak myślę,że nie później jak do pierwszej mogę jechać. Chciałbym się wyspać przed jutrzejszą pracą, bo czeka mnie ciężki dzień. Tylko dajacie jakieś konkrety-gdzie, o której i do której. Ja wezmę ze sobą tylko 25x100
...
Jadę z Krzyśkiem do Złatnej dziś i jutro. Dziś będziemy w Złatnej około 20-tej lub 21-wszej, a jutro do ustalenia, ale chciałbym być o 19-tej.
Krzysiek, Patryk dzięki za spotkanie.
Dzisiaj znowu kierunek Złatna. Prawdopodobnie będziemy na miejscu przed 20-tą.
Kto jedzie?
Dzisiaj znowu kierunek Złatna. Prawdopodobnie będziemy na miejscu przed 20-tą.
Kto jedzie?
Ja też dziękuje za spotkanie
Dam Wam znać wieczorem,bo nie wiem o której dzisiaj wyjdę z pracy.

...
Przyjedź. Dziś będzie mniej burzy piaskowej

I kolejne udane spotkanie za nami. Było nas w sumie 5 osób, z czego dwóch na naukach
Klimat w Złatnej jak zwykle nie zawiódł. Dzięki wszystkim za przybycie.

-
Dzięki Sebastian za transport, udało się kolejny raz spędzić dwie super nocki pod dobrym niebem.
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Spoko. Żaden problem.KrzysiekRajda pisze: ↑26 kwie 2019, 12:48Dzięki Sebastian za transport, udało się kolejny raz spędzić dwie super nocki pod dobrym niebem.
Mogliśmy jednak pojechać na Słowację

Tak mi się przypomniało jak rozmawialiśmy podczas ostatnich obserwacji o Łomnicy, w kwestii łapania południowych obiektów. Może warto by było któregoś dnia podskoczyć na Słowację, ale nie daleko tylko na drugą stronę Złatnej i Smerekowa czyli tutaj viewtopic.php?f=33&t=965 ponieważ punkt numer 1 może nam zapewnić w tej kwestii niezapomniane wrażenia, a odległościowo to tylko 7 km dalej.
-
Wracając do tematu Łomnicy, tu jest fajna fota drogi mlecznej ale praktycznie że szczytu
No mówiłem, że tam to można będzie i zorze nad Antarktydą wychaczyć 

meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni