WavesWatcher pisze: ↑06 mar 2021, 16:30Mnie też niestety nie będzie- dziś mam inne plany i nie da rady ich przesunąć. Wg prognoz powinno być ekstra!
Pogodnego nieba!
Spotkania obserwacyjne w marcu 2021.
Re: Spotkania obserwacyjne w marcu 2021.
...
Szkoda że się ekipa wykrusza, ja dla odmiany jade
.

Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Tak jak sądziłem, prognozy się poprawiły...
- Załączniki
-
- mgram_pict (17).png (167 KiB) Przejrzano 16700 razy
Pomału się czyści,ale jeszcze trochę czarnych chmur jest.Temperatura teraz -6, tak że ubierzcie się dobrze.
Zawsze ubieram się według zasady: Spodziewana najniższa temperatura i od tego odejmuję 20 stopni.
-
Cześć.
Jak tam udały się wam wczoraj obserwacje?
Ja po kilku miesiącach przerwy odpaliłem obserwatorium, robiłem testy poprawionej kolimacji, znowu coś do przodu
Oczywiście prognoza się nie sprawdziła i przyszedł jakiś paskudny cirrus z N. Mam nadzieję, że was nie sięgnął.
Jak tam udały się wam wczoraj obserwacje?
Ja po kilku miesiącach przerwy odpaliłem obserwatorium, robiłem testy poprawionej kolimacji, znowu coś do przodu

Oczywiście prognoza się nie sprawdziła i przyszedł jakiś paskudny cirrus z N. Mam nadzieję, że was nie sięgnął.
pogodnego nieba!
Pogoda dopisała.Nas to nie dopadło ,ale było widać właśnie w rejonie Bielska coś wisiało.Po północy mrozik dał się we znaki bo pojawił się lekki wiaterek.Bylo około -9st.Zaliczylismy kilkanascie obiektów bardziej i mniej znanych,co za pewne Seba opisze
.Triplet Lwa fajny w 16".Do tego M51 z ramionami czy galaktyki z grupy M81/82 z szczegółami.Mi bardzo w pamięci został obiekt zwany przez Was, ET(nie wiem jak się to pusze
).W 70mm bardzo fajny.
Sprzet:
-70mm,120mm i 16".

Sprzet:
-70mm,120mm i 16".
Dzieki za spotkanie , bylo ekstra 
P.S. Ten "ET" to NGC 457 "gromada ważka" lub inaczej "gromada ET"

P.S. Ten "ET" to NGC 457 "gromada ważka" lub inaczej "gromada ET"
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
No coś Ty nie widziałeś E.T. ?
Ja zawsze w niego strzelam jak jest Kasjopea.
Może Ciebie i niektórych zainteresuje fakt, że mam już zrobioną połowę V tomu Przewodnika po wybranych obiektach nocnego nieba, gdzie właśnie będą gromady otwarte, asteryzmy i gwiazdy wielokrotne...aktualizacja...viewtopic.php?f=45&t=1152
Dzięki wszystkim za spotkanie. Dzisiaj też ma być pogodnie na początku nocy, jutro również jest szansa jak też we wtorek i środę...
O ET dowiedziałem się dopiero od spotkań z wami.Z resztą wiesz, że moja wiedza na temat bardziej zaawansowanego nieba nie jest za bogataSetaarius pisze: ↑07 mar 2021, 16:51No coś Ty nie widziałeś E.T. ?
Ja zawsze w niego strzelam jak jest Kasjopea.
Może Ciebie i niektórych zainteresuje fakt, że mam już zrobioną połowę V tomu Przewodnika po wybranych obiektach nocnego nieba, gdzie właśnie będą gromady otwarte, asteryzmy i gwiazdy wielokrotne...aktualizacja...viewtopic.php?f=45&t=1152
Dzięki wszystkim za spotkanie. Dzisiaj też ma być pogodnie na początku nocy, jutro również jest szansa jak też we wtorek i środę...

Narazie jest dość sporo rozwianych chmur.
Środa....
- Załączniki
-
- mgram_pict (18).png (170.39 KiB) Przejrzano 16589 razy
-
No to się szykujemy na środę. Choć ja myśle też o dzisiejszym dniu...
pogodnego nieba!
Na ta chwilę zachmurzenie i opady śniegu.
...
- Załączniki
-
- mgram_pict (19).png (166.64 KiB) Przejrzano 16560 razy
Trzeba było zrobić sobie pamiątkową fotę z jakimś bałwankiem przy teleskopach.

Waldi ten E.T. w moim atlasie to sie zowie Owl Cluster czyli gromada Sowa. To także jedna z moich ulubionych.

Chłopaki, a z jakiego względu musicie mieć prywatną działkę pod obserwacje? Prąd sieciowy potrzebny, schronienie jakieś, ławka, stolik?
Ja zawsze jadę wszędzie w dzicz, czy to w lasy, czy w góry, czy na pola i łąki. Co prawda czasem kto zaczepi czy niczego nie kombinuje, ale zazwyczaj ludzie miło podchodzą do sprawy i nie przeszkadzają po krótkiej rozmowie.
Już sobie mapki przejrzałem i przy następnej okazji będę samodzielnie szukał.Smereków jest naszą ulubioną miejscówką i chłopaki jeździli tutaj zanim ją pojawiłem się z działką
.A boli to że planowane są tu zabudowy bo trzeba będzie szukać nowej miejscówki.Chociaz chłopaki już mają w Złatnej a to niedaleko.

-
Jutro zapowiada się piękna noc:)
Wybieram się do Złatnej, biorę średni setup do astrofoto oraz 20". Kto dołączy?
Wybieram się do Złatnej, biorę średni setup do astrofoto oraz 20". Kto dołączy?
pogodnego nieba!
...
- Załączniki
-
- mgram_pict (20).png (169.75 KiB) Przejrzano 16513 razy
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni