Tak Wielkie Dzięki Grzesiek!!! Czekamy na Ciebie, bierz urlop i przyjeżdżaj bo warto...
Obserwacje kwiecień 2020...
Re: Obserwacje kwiecień 2020...
-
Czy znajdzie się jakiś chętny do pomocy przy rozłożeniu i złożeniu 20"ki? 

pogodnego nieba!
No jasne 

Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Znaczy tym razem ją rozłożyszWavesWatcher pisze: ↑21 kwie 2020, 16:34Czy znajdzie się jakiś chętny do pomocy przy rozłożeniu i złożeniu 20"ki?![]()

Marcin, Patryk, Wojtek dzięki za spotkanie. Kolejna wspaniała noc pod zjawiskowym Smerekowskim niebem. Grzesiek ponowne Wielkie Dzięki za użyczenie działki!!! Szkoda, że nie możesz z nami być...
-
Cześć! Warto było się nie wyspać
Dzięki również za świetne spotkanie! Już wiem że trzeba częściej, przynajmniej poznam lepiej swój teleskop i będę wiedział, że strasznie irytujące jest to jak ciągle spada pokrowiec z teleskopu podczas obserwacji
Wczoraj widziałem najlepszą w życiu galaktykę Wieloryb, Cirrus też pokazał pazur w OIII- dosłownie- było w nim co przeczesywać 20ką.
Sprawdziłem jeszcze wczoraj zdjęcia i mam ten bolid który przeciął południowy horyzont
A ponadto na wszystkich kolejnych klatkach jego ślad który stopniowo przesuwa się na tle drogi mlecznej !!!!!
Ktoś się podejmie zrobienia animacji?
Pozdrawiam

Dzięki również za świetne spotkanie! Już wiem że trzeba częściej, przynajmniej poznam lepiej swój teleskop i będę wiedział, że strasznie irytujące jest to jak ciągle spada pokrowiec z teleskopu podczas obserwacji

Wczoraj widziałem najlepszą w życiu galaktykę Wieloryb, Cirrus też pokazał pazur w OIII- dosłownie- było w nim co przeczesywać 20ką.
Sprawdziłem jeszcze wczoraj zdjęcia i mam ten bolid który przeciął południowy horyzont

Ktoś się podejmie zrobienia animacji?
Pozdrawiam
pogodnego nieba!
Wszystko było wczoraj ekstra, gdyby nie ten wiatr. Ale i tak było warto zarwać kolejną nockę. Ja zaraz biorę się za szukanie tego bolidu na moich zdjęciach. Marcin, wrzuć jakąś klatkę z tym nim jak to wygląda. Trzeba przyznać, że jak dla mnie to była największa atrakcja tej nocy.
...
Taaak bolid był powalający
Palił się z 5 sekund conajmniej plus ślad za nim 

Hej panowie.No niestety aż w środku ściska że nie mogłem tam być,ale od czwartku będę.Oby jeszcze pogoda była.Niestety wcześniej praca nie pozwoliła.
Foty super.Bede miał fajną pamiątkę z domkiem w tle
Wpadajcie kiedy tylko wam pasuje tylko dawajcie znać żebym sąsiadów informował bo to moje żywe kamery

Wpadajcie kiedy tylko wam pasuje tylko dawajcie znać żebym sąsiadów informował bo to moje żywe kamery

-
Niestety nie mam całego przelotu, obróbka też pozostawia wiele do życzenia, ale coś tam widać. Ponad bolidem widać ślad, który z czasem przesunął się na NE.
pogodnego nieba!
Faktycznie gdyby nie wiatr to mielibyśmy po prostu za dobrze. Dzieki za możliwość obserwacji dużym sprzętem a końcowe pokazy z filtrem plus bolid to rewelacja.
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
-
Oraz pojedyncza klatka 120s ze 100mm
A jest ich w sumie 50szt

A jest ich w sumie 50szt

pogodnego nieba!
Wczorajszy bohater...
- Załączniki
-
- 234532.gif.27f2d39e1c8d8470ffdced4b731746d0.gif (3.05 MiB) Przejrzano 13717 razy
Szkoda że cały bolid się nie załapał.Ale by była fota 

Czwartek ostatnia szansa, bo potem ma się zepsuć pogoda.waldi1 pisze: ↑22 kwie 2020, 11:49Hej panowie.No niestety aż w środku ściska że nie mogłem tam być,ale od czwartku będę.Oby jeszcze pogoda była.Niestety wcześniej praca nie pozwoliła.
Wpadajcie kiedy tylko wam pasuje tylko dawajcie znać żebym sąsiadów informował bo to moje żywe kamery![]()
Ja pewnie nie prędko się zjawie. Sprzedaje prawie cały sprzęt
Reinwestuje od nowa w porządna optyke bo już mam dosyć tych TS-ów ;P Ledwo kupiłem Cem25p i po 2 tyg go sprzedaje. Miało być tak pieknie, dwa montaże dwa obiektywy i kamera z lustrzanką a zostaje z tylko montażem i kamerą 

Znaczy kolorofon też sprzedajesz...? Może do jakiejś dyskoteki kupią 

-
A co masz zamiar kupić?
Nie jest to takie proste w tej branży, aby kupić coś co będzie na 100% sprawne, niestety.
pogodnego nieba!
Kolorofon zostaje też ze mną
Dalej go nie zakleiłem
A co kupić chce? To co planowałem kiedyś docelowo. Esprita 100. Chciałem pobawić sie przez rok 65Q i zmienić go na Esprita albo TS90/600. Ale gadałem z Jarzyna i powiedział żeby kupować jak najwieksza aperature, bo ona tutaj gra kluczową rolę + "zbierz jeden setup który bedzie Ci działał i którego bedziesz pewny". A ja zebrałem dwa niedziałające
Więc po prostu chce na spokojnie złozyć sobie jeden docelowy. Brakuje mi już tylko i wyłącznie dobrej optyki.
Ale co by nie było, wpaść wpadne nawet pooglądac czy pogadać z wami bo dawno sie nie widzieliśmy
Została mi Asi120 z 50mm może coś pofoce

A co kupić chce? To co planowałem kiedyś docelowo. Esprita 100. Chciałem pobawić sie przez rok 65Q i zmienić go na Esprita albo TS90/600. Ale gadałem z Jarzyna i powiedział żeby kupować jak najwieksza aperature, bo ona tutaj gra kluczową rolę + "zbierz jeden setup który bedzie Ci działał i którego bedziesz pewny". A ja zebrałem dwa niedziałające

Ale co by nie było, wpaść wpadne nawet pooglądac czy pogadać z wami bo dawno sie nie widzieliśmy

Została mi Asi120 z 50mm może coś pofoce

No to ja z Wojtkiem zaczynam 3 noc obserwacji... kto chętny to zapraszamy.
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni