Spotkania obserwacyjne marzec 2020
Spotkania obserwacyjne marzec 2020
No i mamy nowy miesiąc. Luty był fatalny pogodowo. Oby pierwszy powiew wiosny w marcu był bardziej łaskawy. Pierwsze próby obserwacji DS będzie można podjąć w formie krótkiej 3h sesji 13 marca. Okno obserwacyjne potrwa w zasadzie do 29 marca.
Najciekawsze wydarzenia w filmie i załączniku.
https://youtu.be/Hn6x9qfZVGg
Najciekawsze wydarzenia w filmie i załączniku.
https://youtu.be/Hn6x9qfZVGg
- Załączniki
-
- tesmn2003.pdf
- (218.54 KiB) Pobrany 353 razy
-
- Screenshot_2020-03-04-14-05-18-187_com.android.chrome.jpg (347.21 KiB) Przejrzano 16289 razy
Re: Spotkania obserwacyjne marzec 2020
Mamy ostatni miesiąc na wspólne obserwacje. Mam nadzieję, że w końcu pogoda będzie bardziej łaskawa niż jak do tej pory.
Co za ironia. W kwietniu zeszłego roku do Was dołączyłem, a w kwietniu tego roku, muszę się z Wami pożegnać
Co za ironia. W kwietniu zeszłego roku do Was dołączyłem, a w kwietniu tego roku, muszę się z Wami pożegnać
...
Czyli co, kolejnego modera tracimy?
Ja przyznam, że czasem wolę refraktorek, a czasem wielkie lustro, ale najprzyjemniej przyjechać do kogoś na gotowe, jak ma rozłożone swoje kolubryny. Nie ma to jak klamoty ktoś nosi za ciebie.
Jednak czasem trochę głupio tak nadużywać gościnności. 

Hmmm... ciekawe w którą stronę cię teraz ciągnie Seba? Bardziej mobilną czy wielkoaperturową.
Ja przyznam, że czasem wolę refraktorek, a czasem wielkie lustro, ale najprzyjemniej przyjechać do kogoś na gotowe, jak ma rozłożone swoje kolubryny. Nie ma to jak klamoty ktoś nosi za ciebie.

Niestety szykuje się parę dość pogodnych nocy

A teraz mamy nów

A teraz mamy nów

Ooo...A co to za pesymizm?
Wy naprawdę nie ruszacie się kompletnie z domu w związku z zarazą? Ja nawet głęboko w górach byłem na bardzo długim spacerze. Na większe obserwy jak się solidniej ociepli też pewno wyskoczę na wieś.
Wy naprawdę nie ruszacie się kompletnie z domu w związku z zarazą? Ja nawet głęboko w górach byłem na bardzo długim spacerze. Na większe obserwy jak się solidniej ociepli też pewno wyskoczę na wieś.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, 21:04 przez s-o-c-z-i, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak nie pełnia, to zaraza. Taki mamy klimat

...
Ja też planuję podjechać na działkę jutro albo w środę. Trzeba wykorzystać wolne od pracy 

Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Bez komentarza
.
.
A wjazd na Smereków podobno bez śniegu
.
.

.
.
A wjazd na Smereków podobno bez śniegu
.
.
- Załączniki
-
- mgram_pict (5).png (139.39 KiB) Przejrzano 15003 razy
Zostają jedynie wyjazdy SOLO na własną odpowiedzialność. Na forum AP była dyskusja czy to jeszcze legalne i czy warto. W sumie jak kto woli, ale lepiej po cichu. Poza tym ośrodki i inne miejsca turystyczne mogą mieć place i drogi pozagradzane.
Czemu się pożegnać? Wyjeżdżasz gdzieś?
Marek
Nie wiem jak wy, ale ja działam
Księżyc wprawdzie już mocno świeci, ale grzechem byłoby nie wystawić sprzętu. Mój cel to M109 z totalnie nie galaktycznego sprzętu, czyli Redcat plus Sbig. Ale jak mawiają górale, jak się nie ma dłuższej ogniskowej, to nawet z Redcata przy księżycu można w galaktyki uderzać 

- Załączniki
-
- Zrzut-ekranu-2020-04-01-o-20.37.jpg (655.5 KiB) Przejrzano 14471 razy
...
Jak tylko mogę to też siedzę bo pogoda fajna ale tylki na balkonie. A dzisiaj księżyc i warunki całkiem niezłe.
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Też miałem wrażenie, że przejrzystość wczoraj była super. Żal, że taka pogoda, a tu kicha z wyjściami. W zeszłym roku wiosna też była super.
Teraz tak obserwuję księżyc i terminator jest na granicy Bagna Epidemii. Taki psikus na dziś 

DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni