Zastanawiam się nad wymianą na:
- serię Meade UWA (zamówienie z USA po 120 dolców sztuka) jako prawdopodobnie najtańszą opcję
- serię 100 stopniową znaną pod różnymi markami: Lunt HDC ,WO XWA, TS XWA, Sky Watcher Myriad
- zbierającą dobre recenzję i porównywaną z Delosami i Pentaxami XWA serię Baader Morpheus
- powrót do LVW (Marcinie ukłonię się do Ciebie, żeby w końcu zrobić solidne porównania z ES-ami)
-Nagler/Ethos..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................żartowałem, nie stać mnie

Czy ktoś z Was posiada i udostępni do porównań na najbliższym spotkaniu, któryś z wymienionych powyżej?
Ciągnie mnie do Meade. Obserwowałem przez SWA 16mm, który był jednym z moich ulubionych okularów, a teraz Maxvision, którego mam też bardzo przypadł mi do gustu. Z drugiej strony wymienione 100 stopniowe też zbierają dobre opinie i wystarczyły by mi 3 sztuki, żeby obserwować wszystko. Pod względem cena/jakość Baader Morpheus jest bardzo mocnym graczem i chciałbym go też wypróbować. No i jeszcze LVW do których mam sentyment... Najlepiej byłoby kupić podobną ogniskową 13-15mm z każdej serii i porównać, ale na taką imprezę mnie nie stać. Są jeszcze Meade XWA po za moim zasięgiem finansowym i MWA jednak tutaj z opiniami jest różnie.
Ogromny dylemat odnaleźć zaginiony artyzm...