Filtry UHC i OIII marki Explore Scientific.
-
Re: Filtry UHC i OIII marki Explore Scientific.
W tej cenie to naprawde okazja,okulary z tej serii nie wiele odbiegają od LVW oraz Naglerów na zachodnich i amerykańskich forach.Osobiście nie miałem żadnego z nich ale za tę promocyjną cene można brać je w ciemno
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
To może przejrzyj ten sklep, a może i Ty znajdziesz też coś dla siebie 

Po przemyśleniu odpuszczam na razie okular. Zobaczę czy bardzo mi będzie brakowało takiej ogniskowej po większej ilości obserwacji, a póki co skupiam się na filtrach właśnie ze stajni ES. Filtrów mam mniej niż okularów czyli obecnie zero 

Tutaj jeden gość co dużo siedzi w filtrach stawia je mniej więcej na poziomie filtrów Astronomik i TeleVue.
https://www.cloudynights.com/topic/5249 ... hc-filter/
https://www.cloudynights.com/topic/5249 ... hc-filter/
-
No to wychodzi na to że filtry są bardzo dobre,zresztą tak byś musi żeby utrzymać się na rynku
ATM 20 ,14 ,9 ,6 ", Meade SCT 10'' mod, Intes MN, MC 5'', C 90 , SW 100ED, Orion Sky Scanner 4'', TS 25x100, SM Pro 20x80,TS 15X70, Zeiss, Nikon 10x50, Steiner 8x30, Canon 350D, i trochę dobrych szkiełek
Odnośnie filtrów , jak wygląda sprawa z UHC Braader? testował ktoś ?
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Kiedyś ktoś kilka lat temu chyba ten filtr miał na Ścieszków, ale nie jestem pewien. Pamiętam, że specjalnych zmian w stosunku do bez filtra to nie zauważyłem. Na forach jest dużo o nim gdyż jest to znany filtr. Baader robi wersję tylko UHC-S Z tego co przewertowałem od kilku dni różne filtrowe tematy to bardziej polecane są UHC niż UHC-S. Dodatkowo z Baadera bardziej chwalony jest OIII, a UHC-S ma różne opinie. Guru filtrów David Knisely poleca wzięcie jakiegoś UHC. Wątki:
https://www.cloudynights.com/topic/3126 ... -s-filter/
https://www.cloudynights.com/topic/5041 ... hc-filter/
https://www.cloudynights.com/topic/2692 ... nomik-uhc/
https://www.cloudynights.com/topic/85315-baader-uhc-s/
Ja osobiście na początek zamierzam zakupić UHC w oprawach 1.25 i 2 cale.
Cześć. Kupił ktoś tego ES'a UHC 2" ? Swego czasu też kusił mnie ceną ale znalazłem na giełdzie ofertę na Baadera UHC-S oraz O-III. Przeglądałem dużo tematów i wyczytałem, że UHC-S to bardziej filtr LP niż mgławicowy. Może mi ktoś doradzić czy w ogóle opłaca mi się kupić do kolekcji filtr UHC albo UB? Czy to strata pieniędzy mając 2 powyższe? Pozdrawiam.
Z tym uhc-s to ciężko powiedzieć jak jest. Ktoś chyba kiedyś go miał na obserwacjach i szału nie było, ale nie było nic do porównań. Jedni chwalą inni ganią jak z okularami. Zależy z jakimi się miało do czynienia. Na pewno UB Oriona, Astronomik, DGM NPB, Thousand Oaks, Lumicon, są pewniakami. Miałem do czynienia z Lumiconem i kiedyś Astronomikiem. Nie porównywałem ich. Mam UB Oriona i też go z niczym nie porównywałem. Ale mając za sobą ogrom okularów i rozczarowań z nimi związanych inwestował bym w sprawdzone filtry mające większość dobrych opinii. Nie warto tracić czasu na półśrodki chyba, że akurat w danym momencie finanse nie pozwalają. Jak przyjedziesz na obserwacje, a będzie Marcin lub Grzesiek to będą Lumicony, ja przywiozę UB. Ty weź swoje i zrobimy porównania. Będziesz mógł zdecydować.
Na pewno stratą kasy jest zakup baaderowskiego uhc-s. Miałem i używałem go zarówno do vizuala jak i astrofoto. W obu przypadkach to była porażka. Natomiast kupiłem kiedyś do lornetki 25x100 parkę uhc optolonga i tam już było znacznie lepiej niż uhc-s. Nawet używałem tego optolonga do zdjęć jako luminacji i też było całkiem znośnie. Wg mnie lepiej sprzedać uhc-s i poszukać ub. A jeżeli chodzi o O trójkę, to warto mieć mieć go zawsze przy sobie.
...

Patryk ma rację, ale też będzie wiedział o co mi chodzi

Polecam ten wątek:
https://astropolis.pl/topic/68677-obiek ... tr%C3%B3w/
Kolega testuje widma różnych filtrów w tym te, o które pytasz, może się przyda.
Jeżeli masz dużą aparaturę to uhc-s nie ma sensu, lepiej rasowy uhc lub UB. Jeżeli masz mniejszy teleskop to UB może być za ciemny.
https://astropolis.pl/topic/68677-obiek ... tr%C3%B3w/
Kolega testuje widma różnych filtrów w tym te, o które pytasz, może się przyda.
Jeżeli masz dużą aparaturę to uhc-s nie ma sensu, lepiej rasowy uhc lub UB. Jeżeli masz mniejszy teleskop to UB może być za ciemny.
Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
W necie jest trochę podobnych porównań od dawna, ale każde kolejne warto odnotować.
Tutaj masz stary wątek od nas z podforum Materiały i pomoce astronomiczne dotyczący filtrów
viewtopic.php?f=25&t=105
Nasze forum jest kopalnią usystematyzowanej wiedzy na wiele zagadnień. To co na innych forach ginie w chaosie u nas często jest zebrane. Mało kto to wie i czyta...przejrzyj sobie wszystkie wątki z podforum Materiały i pomoce astronomiczne bo na żadnym forum tego raczej nie znajdziesz tak poukładanego i posortowanego... kawał czasu poświęciłem na zebranie tego. Jak traficie na interesujące rzeczy to uzupelniajcie wątki.... dzięki.
viewforum.php?f=25
Ps-nowy link już dodałem
Tutaj masz stary wątek od nas z podforum Materiały i pomoce astronomiczne dotyczący filtrów
viewtopic.php?f=25&t=105
Nasze forum jest kopalnią usystematyzowanej wiedzy na wiele zagadnień. To co na innych forach ginie w chaosie u nas często jest zebrane. Mało kto to wie i czyta...przejrzyj sobie wszystkie wątki z podforum Materiały i pomoce astronomiczne bo na żadnym forum tego raczej nie znajdziesz tak poukładanego i posortowanego... kawał czasu poświęciłem na zebranie tego. Jak traficie na interesujące rzeczy to uzupelniajcie wątki.... dzięki.
viewforum.php?f=25
Ps-nowy link już dodałem

Przebrnąłem już przez kilka tematów dotyczących wyboru filtrów, ich wad/zalet i gdzieś wtedy wyczytałem, że O-III to taki "must have", zresztą sam po oglądaniu Veila podpisuje się pod tym dwiema rękami. Z UHC-S/UHC wyczytałem wiele różnych, czasami sprzecznych opinii. Koniec końców kupiłem UHC-S ale nie uważam, że była to dobra decyzja... już po 1 teście nie byłem zachwycony jego efektem i teraz praktycznie leży nieużywany. Chciałbym mieć wkońcu coś docelowego. Generalnie rzecz biorąc mam na celowniku UB Oriona albo UHC Astronomik/Lumicon.
A to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.
Ostatnim razem gdy byłem na Smerekowie postanowiłem sprawdzić widoczność Veila w tej TwojejPatryk pisze: ↑29 wrz 2020, 19:01Na pewno stratą kasy jest zakup baaderowskiego uhc-s. Miałem i używałem go zarówno do vizuala jak i astrofoto. W obu przypadkach to była porażka. Natomiast kupiłem kiedyś do lornetki 25x100 parkę uhc optolonga i tam już było znacznie lepiej niż uhc-s. Nawet używałem tego optolonga do zdjęć jako luminacji i też było całkiem znośnie. Wg mnie lepiej sprzedać uhc-s i poszukać ub. A jeżeli chodzi o O trójkę, to warto mieć mieć go zawsze przy sobie.

meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni