Jako że zarejestrowałam się na forum to pozwolę sobie nieśmiało poprosić Was o rade

Od długiego czasu noszę się z zamiarem kupna jakiegoś sprzętu astro.Do tej pory bawiłam się w taką bardzo amatorska astrofotografie,po prostu lustrzanką na statywie cykam zdjęcia ,mam na razie dwa obiektywy na początek tj.canon 50 mm 1.8 i Jupiter 200 zakupiony niedawno z giełdy...brakuje mi montażu bo wiadomo że ze statywu na dłuższą metę niewiele zdziałam.Zastanawiam się nad eq-3-2 ale chciałam do tego jeszcze jakaś tube ponieważ moja córka,ku mojej radości również coraz bardziej interesuje się tym co na niebie.Ma dziewięć lat więc zdaje sobie sprawę że to może być chwilowe zainteresowanie ale chciałabym przybliżyć jej chociaż na razie Ksiezyc

Jak do tej pory znalazłam dwie propozycje mieszczące się w moim malutkim budżecie
Teleskop Sky-Watcher Synta R-120/600 EQ-3-2 (BK1206EQ3-2)
Teleskop Sky-Watcher N-150/750 EQ3-2 (BKP15075EQ3-2)
Do tego chciałam dokupić napęd na jedną oś
Oczywiście nie będę ukrywać że jeśli da radę to chciałabym bardzo żeby te teleskopy posłużyły mi za obiektywy tylko czy to ma sens?a może doradzicie coś całkiem innego?napiszę tylko że zależy mi też na tym żeby to wszystko weszło do bagażnika combi razem z całym rodzinnym majdanem który pakujemy gdy wyjeżdżamy np.w gory

Pozdrawiam