Messier 94 + ASI2600MC
Messier 94 + ASI2600MC
Pierwsze zdjęcie po zamianie Canona6D na ASI2600MC. Zrobione Celestronem SCT 11" z F/6.3 w Złatnej w zeszły czwartek.
Galaktyka bardzo ciekawa z tym zewnętrznym okręgiem.
Kamerka nie przepaliła środka, dało się wyciągnąć szczegóły i kolor do samego jadra galaktyki.
Teleskop - daje skalę i wymaga dużo cierpliwości przy kolimacji i ustawianiu ostrości.
M94, Celestron SCT 11" z reduktore F/6.3, EQ6, guiding refraktor SkyWatcher F=400mm, ZWO ASI 2600MC pro, 67x180sek, 1x1, gain 100, temp. -10C, Złatna 24.03.2022
Galaktyka bardzo ciekawa z tym zewnętrznym okręgiem.
Kamerka nie przepaliła środka, dało się wyciągnąć szczegóły i kolor do samego jadra galaktyki.
Teleskop - daje skalę i wymaga dużo cierpliwości przy kolimacji i ustawianiu ostrości.
M94, Celestron SCT 11" z reduktore F/6.3, EQ6, guiding refraktor SkyWatcher F=400mm, ZWO ASI 2600MC pro, 67x180sek, 1x1, gain 100, temp. -10C, Złatna 24.03.2022
Re: Messier 94 + ASI2600MC
Wszystko fajnie, wszystko pięknie, wszystko ładnie, ale ja się pytam gdzieś Ty był skoro nie przy nas

- Panie komisarzu, ja tu wczoraj byłem
- To ciekawe, żeśmy się wczoraj nie spotkali. Ale może tak byłem zajęty robotą, że nie zauważyłem
Vabank 1981
Nie sądziłem, że ktoś się wybiera we czwartek. Pojechałem na Zapolankę, bo tam, mam wrażenie, łatwiej mi wyjechać.
Galaktyka jest mega, jedna z moich ulubionych. Fajny materiał, dużo się załapało, ale wydaje mi się, że poszedłeś o jeden krok za daleko w obróbce. Pomęcz jeszcze trochę tą fotę, bo warto dać jej jeszcze jedną szanse
...
Ok, spróbuję jeszcze raz na spokojnie. Materiał wyjściowy po integracji i DBE to coś takiego
Marek, nie chcę Cię pouczać, bo sam nie jestem ekspertem, ale przyjmij dobrą radę. Zamiast DBE, zastosuj APP i funkcję "remove light pollution" a zapomnisz o Pixie, a przynajmniej o wyrównywaniu tła w nim. Jak nie masz jeszcze APP, to proponuje ci sciągnąć demo, jest chyba na 30 dni i już szykuj kasę, bo się w tym zakochasz 
A to co pokazałeś jest tylko po STF? Tutaj na pewno przyda się hdr multiscale z pixa

A to co pokazałeś jest tylko po STF? Tutaj na pewno przyda się hdr multiscale z pixa
...
Ja tam się nie znam, mnie się ogólnie podoba no może trochę po za środkiem galaktyki jest taki trochę rozmyty i nazbyt kolorowy, ale to rzecz gustu. Natomiast fajnie, że walczysz z solidnymi rozmiarami obiektów, jestem zwolennikiem powiększeń zarówno w foto jak i w obserwacjach.
Ja już robię wszystko od A do Z w Pixinsight. Zainwestowałem w to narzędzie i pieniądze i mnóstwo czasu. Zrezygnowałem już całkowicie z Deep Sky Stacker i Photoshopa. Zarówno DBE w Pixinsight jak i "remove light pollution" w APP mają na celu usunięcie gradientu tła. Pixinsight robi to bardzo dobrze i do tego kroku nie mam zastrzeżeń. Problem jest z dalszą obróbką, bo im dłuższa ogniskowa tym więcej problemów - mechanicznych z wagą całego zestawu, kolimacją, prowadzeniem i utrzymaniem ostrości - i optycznych związanych z wielkością pixela, widocznością i rozdzielczością obrazu, która w tym konkretnym przypadku wynosi aż 0.44" na pixel. W rezultacie otrzymujemy duże powiększenie ale obraz nie jest już taki ostry jak w przypadku małych refraktorów.
Oczywiście biorę pod uwagę wszystkie krytyczne uwagi, żeby następnym razem było lepiej. Dlatego w tym wątku, jeśli jest zainteresowanie, wrzucę jeszcze kilka zdjęć z kolejnych etapów obróbki. Może razem dojdziemy do tego, co i na jakim etapie można zrobić lepiej.
Wracając do ostatniego załączonego zdjęcia, to jest to po integracji 67 klatek po 3 minuty. Zrobione zostało tylko niewielkie przycięcie, DBE i dostosowanie wyświetlania za pomocą STF. To cały czas jest jeszcze zdjęcie w formie liniowej. Następne kroki, które zwykle robię to kalibracja kolorów (Photometric Color Calibration), lekkie odszumianie (MulstiscalerLinearTransform) i wyostrzenie (Deconvolution). Tak to wygląda po zakończeniu tych trzech procesów. Wyostrzeniu została poddana tylko centralna część galaktyki. CDN...
Oczywiście biorę pod uwagę wszystkie krytyczne uwagi, żeby następnym razem było lepiej. Dlatego w tym wątku, jeśli jest zainteresowanie, wrzucę jeszcze kilka zdjęć z kolejnych etapów obróbki. Może razem dojdziemy do tego, co i na jakim etapie można zrobić lepiej.
Wracając do ostatniego załączonego zdjęcia, to jest to po integracji 67 klatek po 3 minuty. Zrobione zostało tylko niewielkie przycięcie, DBE i dostosowanie wyświetlania za pomocą STF. To cały czas jest jeszcze zdjęcie w formie liniowej. Następne kroki, które zwykle robię to kalibracja kolorów (Photometric Color Calibration), lekkie odszumianie (MulstiscalerLinearTransform) i wyostrzenie (Deconvolution). Tak to wygląda po zakończeniu tych trzech procesów. Wyostrzeniu została poddana tylko centralna część galaktyki. CDN...
Zarówno ja, jak i setki innych osób myślało dokładnie tak samo, dopóki nie spróbowało APP. Ściągnij demo i sam zobaczysz. To nic nie kosztuje, a masz 30 dni free pełną wersję. Podziękujesz później

Co do reszty to zgadzam się z Tobą w 100%. Sam walczyłem kiedyś z SCT 9.25 i 11", RC8 i 10" newtonem, więc wiem doskonale co to znaczy duża skala.
To co wrzuciłeś teraz ma zdecydowanie najlepsze tło. Masz teraz dobrą podstawę; trzymam kciuki i czekam na finalną wersję.
...
Skoro tak zachwalasz, to spróbuję. Trzeba być otwartym na nowości.
W dalszej części obróbki M94 skupiłem się na centralnej części galaktyki. Delikatnie uwidoczniłem spiralne ramiona galaktyki i ciemne pasma pyłowe. Widać całą tą "wirówkę" aż do samego jądra galaktyki. Wydaje mi się, że jest ok - z wyczuciem i bez przesady. Na godzinie piątej widać różowawe obszary wodorowe i samo jądro jest też jakby otoczone różowawym pierścieniem. Myślę, że jeśli chodzi o obróbkę centrum galaktyki (za wyjątkiem koloru) to już wystarczy. Moim zdaniem jest lepiej niż w pierwotnej wersji.
W tym etapie użyłem takich narzędzi:
Masked stretch i Histogram transformation
HDRMT
Local Histogram Equalization
CDN...
Pamiętaj tylko o jednym. Interfejs tego softu jest mega dziwny i trzeba się przyzwyczaić do niego. To tak jakbyś z Maxima przesiadł się na APT. Niby robi to samo, a wygląda jak matrix

Co do reszty, to myślę, że wpadłeś na fajny pomysł. Pokazywać krok po kroku obróbkę. Można w ten sposób się wiele nauczyć, gdyby każdy tak do tematu podszedł.
Wrzucaj kolejne kroki tutaj - viewforum.php?f=66
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni