Listy obserwacyjne Sky Safari
- Midnight9999
Re: Listy obserwacyjne Sky Safari
Lista obserwacyjna zbudowana na podstawie książki Alvina Huey`a "Selected Small Galaxy Groups". Ponad połowa obiektów z tej listy jest w zasięgu 10" ale jest też kilka, które wymagają większej apertury.
- Załączniki
-
- Small Galaxy Groups.skylist
- (18.72 KiB) Pobrany 222 razy
- midimariusz
Cztery listy
Obiekty na podstawie książki Niebo na Dłoni - 270 obiektów i lista Planetaries for Medium Telescopes, czyli mgławice planetarne dla średnich teleskopów 160 sztuk. Herschel part II - można tez pobać ze strony producenta Lista WImmera
Obiekty na podstawie książki Niebo na Dłoni - 270 obiektów i lista Planetaries for Medium Telescopes, czyli mgławice planetarne dla średnich teleskopów 160 sztuk. Herschel part II - można tez pobać ze strony producenta Lista WImmera
Ostatnio zmieniony 11 gru 2021, 21:20 przez midimariusz, łącznie zmieniany 3 razy.
Mój blog
- Midnight9999
Wczoraj wieczorem rozszyfrowałem jezyk programowania SS i ogarnalem jak te listy programować kodem w tym języku. Zrobilem takie wzorniki, że w 5min przeklejam całą liste 100 obiektów z xls. Jest jednak z jest z tym drobny problem i bedzie on z tym tomem V dlatego trzeba bedzie go robić recznie. SS ma 3 kategorie, US, DS i gwiazdy. Niestety programujac nie da sie ich łączyć, trzeba ręcznie.
Trzeba powiedzieć, ze Sky Safari jest na prawdę warty swojej ceny i jest wykonany niesamowicie profesjonalnie. Program przygotowqny jest na automatyczne uzupełnianie wielu niedociągnięć uzytkownika i robi to bezbłędnie.
- midimariusz
Zrób proszę poradnik jak to zrobić!Midnight9999 pisze: ↑10 gru 2021, 12:25Wczoraj wieczorem rozszyfrowałem jezyk programowania SS i ogarnalem jak te listy programować kodem w tym języku. Zrobilem takie wzorniki, że w 5min przeklejam całą liste 100 obiektów z xls. Jest jednak z jest z tym drobny problem i bedzie on z tym tomem V dlatego trzeba bedzie go robić recznie. SS ma 3 kategorie, US, DS i gwiazdy. Niestety programujac nie da sie ich łączyć, trzeba ręcznie.
Trzeba powiedzieć, ze Sky Safari jest na prawdę warty swojej ceny i jest wykonany niesamowicie profesjonalnie. Program przygotowqny jest na automatyczne uzupełnianie wielu niedociągnięć uzytkownika i robi to bezbłędnie.
Plis.....
Mój blog
- Midnight9999
Ok, około poniedziałku to ogarnęmidimariusz pisze: ↑10 gru 2021, 12:46Zrób proszę poradnik jak to zrobić!Midnight9999 pisze: ↑10 gru 2021, 12:25Wczoraj wieczorem rozszyfrowałem jezyk programowania SS i ogarnalem jak te listy programować kodem w tym języku. Zrobilem takie wzorniki, że w 5min przeklejam całą liste 100 obiektów z xls. Jest jednak z jest z tym drobny problem i bedzie on z tym tomem V dlatego trzeba bedzie go robić recznie. SS ma 3 kategorie, US, DS i gwiazdy. Niestety programujac nie da sie ich łączyć, trzeba ręcznie.
Plis.....
Kurcze świetna robota. Poza tym smaki na obserwację zrobiłeś
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
- Midnight9999
Dobrze, że mamy na forum tylu "ambitnych użytkowników". Tworzą się ciągle unikalne materiały, w skali chyba całego kraju zarówno obserwacyjne jak też ATM...
- midimariusz
Ja jestem na ukończeniu listy pod noktowizor P8079HP. Kilka osób na takowy.
Na początku będzie sama lista do Sky Safari do zassania.
Z czasem wkleje opisy- już mam przygotowane.
Na początku będzie sama lista do Sky Safari do zassania.
Z czasem wkleje opisy- już mam przygotowane.
Mój blog
- Midnight9999
Gdyby ktoś miał jakąś listę obiektów do sky safari to chętnie przygotuję dla niego. Zrobię nie długo poradnik, To programowanie nie jest jakieś specjalnie trudne ale nie jest to też zwykłe kopiuj wklej.
- midimariusz
Jest kilka fajnych list do przygotowania:Midnight9999 pisze: ↑10 gru 2021, 22:35Gdyby ktoś miał jakąś listę obiektów do sky safari to chętnie przygotuję dla niego. Zrobię nie długo poradnik, To programowanie nie jest jakieś specjalnie trudne ale nie jest to też zwykłe kopiuj wklej.
- na astronoce.pl Small Wonders
- Hidden Treasures
- The Best 110 NgC
- przewodnik Haringtona na astronocach
Mój blog
- midimariusz
- Midnight9999
Do tej pory nie znalazłem takiej funkcji tam. Bo to trzeba byłoby zmieniać opis obiektu a nie nic w liście obserwacyjnej. W okienku z opisami nie widziałem funkcji modyfikacji.
- Midnight9999
Lista 110 best NGC objcets by A.J. Crayon and Steve Coe Version 1.0, dated Thu 01-04-1990
- Załączniki
-
- Best 110 Ngc Objects .skylist
- (26.01 KiB) Pobrany 221 razy
- midimariusz
To w większości o ile nie wszystko jest w moich przewodnikach.midimariusz pisze: ↑10 gru 2021, 22:53Jest kilka fajnych list do przygotowania:Midnight9999 pisze: ↑10 gru 2021, 22:35Gdyby ktoś miał jakąś listę obiektów do sky safari to chętnie przygotuję dla niego. Zrobię nie długo poradnik, To programowanie nie jest jakieś specjalnie trudne ale nie jest to też zwykłe kopiuj wklej.
- na astronoce.pl Small Wonders
- Hidden Treasures
- The Best 110 NgC
- przewodnik Haringtona na astronocach
- Midnight9999
Lista obserwacyjna stworzona na podstawie Globular CLusters Alvina Huey`a.
Lista również dla mniejszych apertur. Większość obiektów jest tutaj w zasięgu 8-10" chociaż jest kilka kwiatków dla większych teleskopów. Dwóch gromad powyżej 24mag nie dodawałem. Alvin pisze, że nawet w 48" ich nie widzieli więc...
Lista również dla mniejszych apertur. Większość obiektów jest tutaj w zasięgu 8-10" chociaż jest kilka kwiatków dla większych teleskopów. Dwóch gromad powyżej 24mag nie dodawałem. Alvin pisze, że nawet w 48" ich nie widzieli więc...
- Załączniki
-
- Globular Cluster Alvin Huey.skylist
- (13.09 KiB) Pobrany 194 razy
- Midnight9999
Lista obserwacyjna 2566 Gwiazd Podwójnych.
Lista jest potężna mimo że 11 gwiazd się jakoś zgubiło bo wyszło 2555 Gwiazd Podwójnych.
Sky Safari potrzebuje dużo czasu by przemielić te listę także na słabszych telefonach może to trochę potrwać by ja wgrać ale potem działa normalnie, przynajmniej u mnie. Gdyby się okazało, że są problemy dajcie znać to może bym to podzielił na pory roku kiedyś.
Lista z dedykacją dla użytkownika Wojtas, który zawsze opowiada o podwójnych z balkonu
Lista nadaje się zarówno do dużych jak i małych teleskopów.
P.S Obawiam się, że lista z Tomu V Setaariusa niestety nie powstanie z mojej ręki. Wziąłem się za to, zacząłem od części "Zima" ale wielu obiektów z tej listy niestety nie umiem znaleźć. Trzeba będzie to robić ręcznie szukając obiektów w Googlach by SS to przyjęło. Dla mnie to za dużo pracy i ja na razie pasuję jeśli chodzi o te listę
Lista jest potężna mimo że 11 gwiazd się jakoś zgubiło bo wyszło 2555 Gwiazd Podwójnych.
Sky Safari potrzebuje dużo czasu by przemielić te listę także na słabszych telefonach może to trochę potrwać by ja wgrać ale potem działa normalnie, przynajmniej u mnie. Gdyby się okazało, że są problemy dajcie znać to może bym to podzielił na pory roku kiedyś.
Lista z dedykacją dla użytkownika Wojtas, który zawsze opowiada o podwójnych z balkonu
Lista nadaje się zarówno do dużych jak i małych teleskopów.
P.S Obawiam się, że lista z Tomu V Setaariusa niestety nie powstanie z mojej ręki. Wziąłem się za to, zacząłem od części "Zima" ale wielu obiektów z tej listy niestety nie umiem znaleźć. Trzeba będzie to robić ręcznie szukając obiektów w Googlach by SS to przyjęło. Dla mnie to za dużo pracy i ja na razie pasuję jeśli chodzi o te listę
- Załączniki
-
- Double Stars 2555.skylist
- (707.15 KiB) Pobrany 175 razy
- midimariusz
Ja aktualnie walczę z tą listą z tomu V.
Musiałem ją podzielić na poszczególne kategorie osobno dla gwiazd podwójnych, gromad, asteryzmów 2 dwóch wersjach Singie oraz Multiple Stars i osobno dla gwiazd centralnych w PN.
Straszna jatka jest z tym V tomem.
Jest tego ogrom. Chyba za dużo.
Na dodatek białych karłów nie ma w bazie.
Kwazarów zaś nie wiem jak wyszukać?
Musiałem ją podzielić na poszczególne kategorie osobno dla gwiazd podwójnych, gromad, asteryzmów 2 dwóch wersjach Singie oraz Multiple Stars i osobno dla gwiazd centralnych w PN.
Straszna jatka jest z tym V tomem.
Jest tego ogrom. Chyba za dużo.
Na dodatek białych karłów nie ma w bazie.
Kwazarów zaś nie wiem jak wyszukać?
Mój blog
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni